Pet 5 Apr 2019

Evropo čaka stabilizacija razmer

Na stari celini do konca leta pričakujemo postopno stabilizacijo gospodarskih kazalnikov in počasno rast evropskega borznega trga v nadaljevanju leta. 

Na stari celini do konca leta pričakujemo postopno stabilizacijo gospodarskih kazalnikov in počasno rast evropskega borznega trga v nadaljevanju leta. Ta hip je ameriški trg bolj privlačen od evropskega, ne smemo pa zanemariti minule močne rasti, ki so jo beležili čez lužo.

Iz Evrope so na koncu prejšnjega leta in na začetku tega prihajala šibka znamenja. Letos naj bi gospodarska rast v območju evra znašala le okoli 1,1 odstotka, kar je manj od lanske ravni (1,8). Dejavnikov, ki so omejevali gospodarsko napredovanje Evrope, je bilo veliko: negotov razplet brexita, protesti in ohromitev dela v Franciji, pregovarjanje Rima in Bruslja glede italijanskega proračuna, kar je potisnilo Italijo v recesijo, ter prilagajanje celotne evropske avtomobilske industrije novim standardom glede izpustov izpušnih plinov, ki so za nekaj časa ohromili proizvodnjo. K upočasnjevanju gospodarstva je pripomogel tudi splošen upad povpraševanja v svetu. Vsi ti dogodki so potisnili tečaje navzdol ob koncu minulega leta, letos pa kljub slabšim podatkom v prvem četrtletju delniške tečaje poganjajo predvsem pozitivna pričakovanja za naslednje četrtletje in polletje. Številni omenjeni dejavniki so namreč začasne narave. Nemški inženirji so že prilagodili proizvodne procese v avtoindustriji, nesoglasja med evropsko komisijo in Italijo so večinoma rešena. Tudi v zadnjem govoru Evropske centralne banke (ECB) ni bilo čutiti velike zaskrbljenosti, da bi upočasnjevanje gospodarstva trajalo dalj časa. ECB pričakuje razmeroma hitro normalizacijo rasti BDP, in sicer že do poletja, Italija izhaja iz recesije. Vsi ti dogodki in pričakovanja pozitivno vplivajo na delniški trg.

Sestava portfelja je razmeroma uravnotežena

Velika nihajnost, pospremljena s slabimi makroekonomskimi podatki na eni strani in visokimi pričakovanji na drugi strani, narekuje neko mero previdnosti. Tu so še dodatne nevarnosti, kot sta trdi brexit in uvedba carin za evropske proizvajalce avtomobilov s strani ZDA. V portfelju je nekoliko povečana utež delnic iz sektorja zdravstva in zmanjšana utež delnic iz sektorja financ, predvsem zaradi odmikanja obdobja dvigovanja obrestnih mer. Prihodnje aktivnosti bodo odvisne od nadaljnjega razvoja dogodkov.

Kaj smo kupovali in kaj prodajali

Menjave smo v zadnjem mesecu delali predvsem znotraj sektorja industrije, kjer smo prodajali delnice podjetij, ki prodajajo opremo za elektrarne, gradbene stroje in industrijsko opremo ter tovornjake. To so podjetja ABBVolvoAtlas Copco. Na drugi strani smo iz tega sektorja dodali predstavnike vesoljske/vojaške industrije, kmetijske mehanizacije in družbe, ki se ukvarjajo s predplačniškimi storitvami podjetjem. Gre za Thales, CNH Industrial in Edenred. Pri informacijski tehnologiji smo zmanjšali izpostavljenost do polprevodnikov s prodajo Infineona in kupili Hexagon AB, ki proizvaja precizno merilno opremo za industrijsko rabo.

Pričakovanja do konca leta

Do konca leta pričakujemo popravek gospodarskih kazalnikov v Evropi in šibko rast evropskega borznega trga. Nekatere druge regije (npr. ZDA) trenutno delujejo bolj privlačne, ne gre pa zanemariti močne rasti, ki se je že zgodila, zato bo verjetno v nadaljevanju leta rast bolj umirjena.

Avtor: Sašo Ivanovič, Triglav Skladi d.o.o.

 MOJE FINANCE, 5. 4. 2019, RUBRIKA: (UPRAVLJANJE V ŽIVO)

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več