Pet 15 Apr 2011

Evroobmočje vstopa v naslednjo fazo gospodarskega cikla

V četrtek, 7. aprila, je predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet potrdil pričakovanja vlagateljev, da se bo nov krog dvigovanja temeljne obrestne mere začel. Ta po novem znaša 1,25 odstotka in je 0,25 odstotne točke višja kot pred zasedanjem centralnih bankirjev v Frankfurtu, kar pomeni tudi, da se je prvič v zadnjih štiridesetih letih zvišala pred temeljno obrestno mero ameriške centralne banke. Analitiki do konca leta pričakujejo še dve ali tri nadaljnja četrt-odstotna zvišanja, kar pomeni, da bi Evropska centralna banka odločno začrtala svojo restriktivno monetarno politiko, ki naj bi bila pogoj za uspešen boj proti naraščajoči in preteči inflaciji.

Ta je v marcu po ocenah statističnega urada Eurostat dosegla že 2,6 odstotka glede na primerljivo lansko obdobje, medtem ko je še februarja znašala 2,4 odstotka. Mnogi analitiki in vlagatelji se sicer strinjajo, da so trenutni pritiski izven dosega centralnih bank, saj izvirajo iz višjih cen nafte, surovin in hrane, in menijo, da so centralni bankirji tokrat ukrepali »na rezervo«. Napovedi kljub kratkoročnemu poletnemu pospešku inflacije namreč kažejo, da se bo ta že v drugi polovici leta zopet približala ciljni, ki znaša 2 odstotka ali manj. V naslednjem letu pa se nam po napovedih Mednarodnega denarnega sklada zaradi visoke letošnje osnove že tako ali tako obeta obdobje nizke inflacije. V povezavi s tokratnim zvišanjem temeljne obrestne mere pa je najbolj verjetna teza, da je tokrat svet guvernerjev popustil največji članici evroobmočja, Nemčiji, katere gospodarstvo je v odlični kondicij, vendar že kaže prve znake pregrevanja. Tako znaša letna rast industrijske proizvodnje kar 13,4 odstotka.

Tudi rast bruto domačega proizvoda evroobmočja počasi prehaja v naslednje obdobje, ki ga bo zaznamovala nižja rast. Ta bo posledica postopnega umika enkratnih ekspanzivnih ukrepov monetarne in fiskalne politike, omenjenega začetka cikla dvigovanja temeljnih obrestnih mer in posledično nižjega neto izvoza zaradi neugodnega valutnega razmerja do glavnih trgovinskih partneric. Zaključimo lahko, da nas do konca letošnjega leta vsaj na makroekonomskem področju čakajo nekateri novi izzivi, pri katerih bodo morala gospodarstva dokazati, da so dovolj močna, da se po umiku spodbujevalnih ukrepov lahko postavijo na lastne noge.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt