Sob 17 Nov 2018

Energetska podjetja pod pritiskom

Že od samega začetka zadnjega letošnjega četrtletja so delniški trgi pod nadpovprečno močnim pritiskom. 

Opazno se je povečala volatilnost – v ZDA, Evropi in na Japonskem je trenutno blizu ravni, na katerih je bila v januarju in marcu letos. V tem trenutku je največji poraženec energetski sektor. Indeks delnic podjetij, ki so tako ali drugače povezane s pridobivanjem, prevozom in hranjenjem ali pa s predelavo nafte in plina, je od 3. oktobra padel za 12 odstotkov (merjeno v evrih in ob upoštevanju izplačanih dividend).

Omenjeni padec energetskih podjetij je seveda delno posledica padca celotnega delniškega trga. Je pa res, da bi bila situacija precej boljša, če ne bi v zadnjem mesecu in pol nafta izgubila približno petino svoje vrednosti (padec je bil nekoliko večji v primeru nafte znamke WTI kot v primeru nafte znamke Brent). Ključni razlog za šibkost na trgu črnega zlata so skrbi vlagateljev, da bo že v bližnji prihodnosti prišlo do presežka ponudbe nad povpraševanjem. Po eni strani smo priča rekordni proizvodnji in rasti zalog v ZDA ter ameriški odločitvi, da lahko nekateri kupci nadaljujejo nakupe iranske nafte ne glede na veljavne sankcije, po drugi strani pa države članice OPEC v letu 2019 pričakujejo padec povpraševanja po svoji nafti, in sicer zaradi nižje svetovne gospodarske rasti, negativnega vpliva trgovinskih sporov med Ameriko in Kitajsko ter visoke ponudbe nafte s strani držav, ki niso članice OPEC. Savdska Arabija je že objavila, da bo potrebno znižanje proizvodnje, vendar vsi niso prepričani, da je to pravilni korak. Prepričati je treba Rusijo, ki je sicer močno odvisna od prihodkov iz naslova prodaje nafte, a je sodeč po izjavah ruskega predsednika Putina in ministra za energetiko Novaka zadovoljna s trenutno ceno nafte. Med skeptiki je tudi ameriški predsednik Trump, ki pravi, da mora biti glede na obseg ponudbe nafta še cenejša.

V naslednjih tednih bo nekoliko bolj jasno, kje bodo cene nafte v bližnji prihodnosti. Smer gibanja cen nafte bo pomembno vplivala na cene delnic energetskih podjetij. Vrednotenja teh delnic so nižja kot pred mesecem dni, pomembno vprašanje pa je, kako močno bo volatilnost na trgu nafte vplivala na prihodnje rezultate poslovanja energetskih podjetij.

Avtor: Alexandr Gutirea,  Triglav Skladi, d. o. o.

DNEVNIK, 17. 11. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt