Pon 25 Aug 2014

Energetike – za nami sta dva meseca razburljivih dogajanj

PO DOLGEM ČASU ANALITIKI PRIČAKUJEJO, DA BI LAHKO DELNICE ENERGETSKIH PODJETIJ RASLE HITREJE OD ŠIRŠEGA TRGA

V prvi polovici letošnjega leta so bili vlagatelji precej pozorni na delnice podjetij iz sektorja energetike. Indeks S&P Global 1200 Energy je od začetka leta do 23. junija prehitel globalni indeks S&P Global 1200 za 8,5 odstotne točke (merjeno v evrih in z upoštevanjem izplačanih dividend). V zadnjih dveh mesecih pa smo bili priča korekciji, ki je sicer zajela celoten delniški trg, vendar je nadpovprečno negativno prizadela sektor energetike. Letošnja donosnost indeksa S&P Global 1200 Energy je zdaj samo še 4 odstotne točke večja od donosnosti  indeksa S&P Global 1200 (merjeno v evrih in z upoštevanjem izplačanih dividend).

Eden izmed pomembnih razlogov za nadpovprečen padec indeksa S&P Global 1200 Energy je znižanje cen nafte. V mesecu dni je severnomorska nafta znamke Brent izgubila 10,9 odstotka vrednosti, ameriška nafta znamke WTI pa je cenejša za 10,4 odstotka (v obeh primerih je cena v ameriških dolarjih). Šibkost na trgih črnega zlata je verjetno  posledica povečane proizvodnje v Savdski Arabiji in Libiji in nižjih napovedi prihodnje rasti povpraševanja, tudi zaradi večjih skrbi glede hitrosti svetovne gospodarske rasti. Niti povečana raven geopolitičnega tveganja zaradi krize v Ukrajini in na Bližnjem Vzhodu ni pripomogla k zadržanju cene nafte na višjih ravneh. Z upoštevanjem večje geopolitične nestabilnosti je še toliko bolj zanimiv podatek, da je nihajnost cen nafte merjena kot drseči standardni odklon tedenskih donosnosti v obdobju enega leta zdaj na najnižjih ravneh v zadnjih petindvajsetih letih.

Čeprav bo postopek prilagoditve ponudbe nafte povpraševanju trajal nekaj časa, je velika verjetnost, da bo preostanek letošnjega leta na trgih črnega zlata pozitivna dinamika. Razlogov je več: Kitajska lahko izkoristi nižje cene nafte za dvig obsega strateških zalog, razmerje med ponudbo in povpraševanjem se lahko spremeni, lahko pa bo tudi še večja geopolitična nestabilnost. Kar se tiče delnic podjetij iz sektorja energetike, velja omeniti, da so v primerjavi z indeksom S&P Global 1200 vrednotenja zdaj ugodna in da prvič po dolgem času analitiki pričakujejo, da bi lahko cene delnic energetskih podjetij rasle hitreje od rasti širšega delniškega trga.

Volatilnost borzne cene nafte brent

Vir: Bloomberg

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 24, 25. 8. 2014, rubrika: Svetovni trgi

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS november 2020

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi