Sob 4 Jul 2015

El Niño se vrača

Voda v Tihem oceanu se spet segreva, kar ima lahko za posledico klimatske spremembe v državah v bližini južnega dela tega oceana. To ima lahko tudi povsem realne posledice na lokalna gospodarstva ter finančne trge.

El Niño je vremenski pojav, pri katerem zaradi povišane temperature vode v Tihem oceanu pride do sušnih obdobij v določenih delih sveta ter povečane količine padavin v drugih delih. V kolikor se bo trenutna situacija nadaljevala, se pričakuje bolj sušno vreme predvsem v državah jugovzhodne Azije, možno pa je tudi, da bo monsun v Indiji prinesel manjšo količino padavin kot običajno. Po drugi strani se predvideva več dežja predvsem v državah Latinske Amerike, medtem ko naj bi bila zima v ZDA nekoliko bolj mila ter z več padavinami.

Količina padavin ima precejšen vpliv na ceno hrane. Zaradi suše se pričakuje manj pridelka, s tem pa rastejo cene hrane. Države jugovzhodne Azije pridelujejo predvsem riž ter palmovo olje, pa tudi številne druge kulture, ki uspevajo predvsem v tropskem podnebju. Riž je eno od osnovnih živil Azijcev, medtem ko je palmovo olje eden od glavnih virov maščob v njihovi prehrani. V razvijajočih se državah Azije stroški za hrano predstavljajo precejšen delež  potrošnikovih izdatkov, s tem pa spremembe cen živilskih izdelkov bolj vplivajo na splošno spremembo cen, torej na raven inflacije.

Trenutno centralne banke poskušajo znižati obrestne mere, saj je stopnja inflacije trenutno nizka, medtem ko se zaradi različnih razlogov gospodarstva ohlajajo. V kolikor bo El Niño imel res močan vpliv na raven cen, se lahko stopnja inflacije dvigne za eno ali celo dve odstotni točki, kar bo za centralne bankirje pomenilo pritisk k zvišanju obrestnih mer.

Sicer pa je treba pogledati tudi na drugo stran Tihega oceana. Medtem ko naj bi bila na eni strani suša, pa se v Latinski Ameriki obetajo večje količine padavin. Lani so se predvsem v Braziliji ubadali s katastrofalno sušo. Brazilija je sicer ena največjih izvoznic hrane, predvsem koruze, soje, pa tudi mesa in mesnih izdelkov. Če bo dežja več, bo tudi pridelek večji, kar preko izvoza lahko nadomesti izpad pridelka v državah na drugi strani Tihega ocena.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 27, 4. 7. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več