Pet 13 Maj 2011

Ekonomske statistike kitajskega gospodarstva vzbudile mešane občutke

Objavljene ekonomske statistike za april, ki kažejo stanje kitajske gospodarske aktivnosti, so postregle z mešanimi občutki. Indeks cen življenjskih potrebščin je v mesecu aprilu znašal 5,3% glede na primerljivo lansko obdobje, medtem ko je v marcu znašal 5,4 %. Čeprav se je stopnja inflacije nekoliko umirila, pa je pomembno vedeti, da je bila nekoliko nad pričakovanji analitikov. Napovedi kažejo, da bo inflacija v naslednjih mesecih naraščala in v poletnih mesecih dosegla letošnji vrh. Prav zaradi naraščajoče inflacije pričakovanja o nadaljevanju restriktivne monetarne politike ostajajo, nekateri analitiki pričakujejo, da bo centralna banka letos primorana še dvakrat povišati referenčno obrestno mero. Prav preteča inflacija, ki je že dalj časa očitna težava večine razvijajočih držav, je glavni makroekonomski razlog za letošnje zaostajanje delniških indeksov razvijajočih držav v primerjavi z indeksi razvitih držav. Razlika v donosnosti je do sredine tega tedna presegla 5 odstotnih točk.

Nekoliko večje skrbi so povzročili objavljeni podatki o višini industrijske proizvodnje, ki nakazujejo, da se utegne visoka rast, ki smo ji priča od konca lanskega leta, postopno ohladiti. Rast je v aprilu znašala 13,4% glede na primerljivo obdobje lani, medtem ko je povprečje napovedi analitikov znašalo 14,6%. Na umirjanje je najbolj vplivalo upočasnjevanje v avtomobilski proizvodnji. Izvoz je ne mesečnem nivoju beležil rast v višini 2,3%, medtem ko domača potrošnja beleži 1,9% mesečno rast oziroma 17,1% glede na primerljivo obdobje lani. Na domačo potrošnjo je neugodno vplival padec prodaje avtomobilov v višini 4,7%, nekoliko nepričakovano pa se je močno okrepila ostala domača potrošnja. Nad pričakovanji so bile tudi investicije v stalna sredstva, ki so se glede na primerljivo obdobje lani povečale za 25,4%, kar je za 0,5 odstotne točke nad povprečjem napovedi. Najvišjo rast izkazujejo investicije v nepremičnine in sicer 34,3% na letnem nivoju, zavidljivo rast pa beležijo tudi investicije v infrastrukturo. Če vemo, da poizkuša centralna banka z restriktivno politiko vplivati tudi na nepremičninski trg, visoka rast investicij nakazuje, da pri tem ni v celoti uspešna.

V aprilu se je močno znižalo tudi povpraševanje po surovinah, katere Kitajska večinoma uvozi. Čeprav vse skupine, z izjemo bakra, izkazujejo vrednostno rast, pa je ta predvsem posledica rasti cen surovin. Količinski uvoz se je namreč močno znižal, najbolj uvoz bakra ter aluminija.

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več