Tor 9 Okt 2012

Ekonomska aktivnost v ZDA se še naprej upočasnjuje

Svetovni kapitalski trgi se od najave zadnjih stimulativnih ukrepov ameriške centralne banke gibljejo brez izrazite smeri oziroma precej drugače kot smo bili vajeni v preteklosti. Kapitalski trgi so pretekle ukrepe, še posebej prvi paket, sprejeli z navdušenjem, kar se je odrazilo v precejšnji rasti domala vseh naložbenih razredov. Kaj je tokrat drugače oziroma zakaj imajo posegi FED-a vse manj učinka? Poglavitne razloge lahko najdemo predvsem v ohlajanju ameriškega gospodarstva. Včeraj je ameriški Commerce Department postregel s podatkom o tovarniških naročilih, ki so se znižala za 5,2 odstotka, kar je največje znižanje v zadnjih treh letih. Še večji, kar 13,2-odstotni upad beleži povpraševanje po trajnih dobrinah, medtem ko se je odprema netrajnih dobrin povečala za 2,2 odstotka. Rast temelji predvsem na večji porabi premoga in naftnih proizvodov. Slabi podatki prihajajo tudi iz trga delovne sile. Število ameriških delavcev, ki so prvič zaprosili za denarno pomoč zaradi brezposelnosti, se je pretekli teden ponovno povečalo. Število prošenj se je namreč povečalo za 4.000 na 367.000, kar je sicer nekoliko manj od pričakovanj analitikov. Z izredno pesimističnimi napovedmi so pretekli teden postregla tudi podjetja iz tehnološkega sektorja, predvsem proizvajalci polprevodnikov. Tako je denimo podjetje Applied Materials Inc, ki je največji izdelovalec opreme za proizvodnjo polprevodnikov, najavil zmanjšanje števila delovnih mest za okoli 10 odstotkov. Slabe prihodnje obete je pred dnevi razkril tudi tehnološki gigant Hewlett-Packard, zaradi česar je delnica padla na večletno najnižjo vrednost.

Navedene ekonomske statistike kažejo na precejšnje ohlajanje ameriškega gospodarstva, katero je sicer v zadnjem letu kazalo pravzaprav eno izmed najbolj robustnih podob. Očitno je, da ameriška podjetja vse bolj čutijo recesijsko podobo Evropske unije na eni strani in ohlajanje azijskih gospodarstev na drugi strani. Zato pravzaprav ni čudno, da se že pojavljajo prvi pozivi, da naj FED nadaljuje s politiko nestandardnih ukrepov, torej po že četrtem stimulativnem ukrepu, čeprav se je njegov predhodnik šele dobro začel.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več