Sob 9 Jun 2018

ECB: pripravljanje terena za normalizacijo monetarne politike

Potem ko je že kazalo, da bo Evropska centralna banka zaradi nove italijanske vlade prisiljena podaljšati nekonvencionalno monetarno politiko in je evro z najvišjih ravni padel za skoraj 8 odstotkov, na nivoje izpred enega leta, je dogajanje ta teden s komentarji glavnega ekonomista ECB ubralo nasprotno pot.

Inflacija v evrskem območju je trenutno ravno pod dvema odstotkoma, kar je za ECB optimalna raven. Na krilih rasti energentov se je tako maja dvignila na 1,9 odstotka, potem ko je še aprila znašala zgolj 1,2 odstotka. Pri tem je treba dodati, da je rast plač v prvem kvartalu letos znašala prav tako 1,9 odstotka. Prav rast plač je za nadaljnje inflacijske obete velikega pomena, saj vpliva na rast proizvodnih cen. Pomembno je poudariti, da je tudi na drugi strani Atlantika, v ZDA, inflacija maja na letni ravni zrasla kar za 2,5 odstotka. Glavna naloga ECB pa je predvsem cenovna stabilnost in ne tudi, kot v primeru ameriškega Feda, gospodarska rast. Zaradi vsega tega ni nič presenetljivega, da je glavni ekonomist ECB Praet povedal, da bo ECB že naslednji teden razpravljala o končnem datumu ukinitve odkupov obveznic.

Investitorji so tako dobili opozorilo, da sploh ni izključen hitrejši scenarij dvigovanja obrestnih mer, v nasprotju s pričakovanji investitorjev. ECB z usmerjeno komunikacijo pripravlja trge, da bi lažje sprejeli obrat v monetarni politiki in z večanjem predvidljivosti zmanjšuje posledično volatilnost trgov. Večina evropskih obveznic je tako doživela porast donosov do dospetja, sploh periferne države z Italijo na čelu, kjer je v petek donos do dospetja za desetletno obveznico spet presegel 3 odstotke.

Sicer pa so delniški trgi v petek bolj odreagirali na srečanje razvitih držav G7 v Kanadi, ki bi ga lahko poimenovali ZDA proti ostalim. Za trge je zelo pomembno, kaj lahko prinesejo ameriške težnje po protekcionizmu, ki dokazano zavirajo svetovno gospodarsko rast. Prav zaradi tega se je večina trgov obarvala v rdeče, razumljivo najbolj nemški indeks DAX30 v višini poldrugega odstotka. Prav Nemčija kot najbolj izvozno usmerjeno gospodarstvo lahko zaradi uvedbe carin največ izgubi.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

DNEVNIK: 9. 6. 2018 BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Preberi več