Pon 14 Sep 2020

ECB pravi, da spremlja tečaj evro-dolar! Kdaj bo ukrepala?

Evropska centralna banka uradno nima ciljnega menjalnega razmerja, a ji ni vseeno, kako močen je evro.

Lahko bi rekli, da so v življenju neizogibne tri stvari – davki, smrt in to, da je govor predsednice ECB pripravljen do črke natančno, vključno z odgovori na vnaprej poslana vprašanja.

Tako je tudi prav. Saj je ECB eden od temeljev finančnega sistema EU in prav gotovo si ne želimo naključij in spodrsljajev na tem področju. Prav zato, ker je vse skrbno premišljeno, je smiselno podrobneje analizirati novinarske konference po zasedanjih sveta ECB. Tokrat sem se spotaknil ob izjavo: »Skrbno spremljamo menjalni tečaj evro-dolar … vendar, kot veste, nimamo ciljanega menjalnega tečaja.«

Tistim, ki konference ECB spremljajo nekoliko dlje, se besede morda zdijo znane. Spomnimo, da je o tem govoril že prejšnji predsednik ECB Mario Draghi. Pa se je vendarle pokazalo, da so ga imeli. Ko se je takrat evro prebil nad vrednost 1,2 dolarja, je ECB izpostavila problem močnega evra, ali šibkega dolarja, kar vam je ljubše, za evropsko gospodarstvo. Ob nadaljnji krepitvi evra so tudi ukrepali. To se bo ob morebitni rasti ponovilo tudi tokrat.

Da predsednica Christine Lagarde nekoliko zmanjšuje pomen menjalnega tečaja, je pričakovano. S tem želi miriti pričakovanja trga o povečanju stimulusov ECB. Sicer ob morebitnih prevelikih pričakovanjih vlagateljev novi ukrepi ECB ne bi imeli učinka, kar bi prineslo negotovost na finančne trge. To za donose in stabilnost še nikoli ni bilo dobro. Tudi ekonomska dejstva ob trenutni vrednosti valutnega para govorijo v prid povečanju stimulusa. Najverjetneje lahko ukrep pričakujemo še letos. Ciljna inflacija (dva odstotka) se počasi zdi kot fatamorgana in ne več kot realen cilj. Ameriški Fed se je novi resničnosti že prilagodil, prenehal slediti temu cilju in si tako odprl vrata za še bolj ohlapno centralno politiko tudi v času gospodarskega okrevanja.

V Evropi že sledimo dvoodstotnemu cilju. Ker velikega povišanja cen nafte ni na vidiku in ker močen evro pomeni nižje cene uvoženih izdelkov, je trenutno ciljno inflacijo tako rekoč nemogoče doseči. Najbrž ni treba poudarjati, da močen evro negativno vpliva na izvoz evrskih držav. Kar je ob sicer dobrem, vendar počasi umirjajočem se gospodarskem okrevanju, samo po sebi razlog za ukrepanje.

Kaj to torej pomeni za naložbe v obveznice? Dodatni ukrepi bodo podpirali sorazmerno visoka vrednotenja obveznic in najbrž poskrbeli, da se bodo vrednosti bolj tveganih obveznic in tistih z daljšo ročnostjo povišali, saj se bodo zahtevani donosi znižali.

Povečanje stimulusa bo najbrž prineslo s seboj podaljšanje ukrepov. Zato bo podaljšanje ugodnega financiranja na dolgi rok pripomoglo k lažjemu in cenejšemu reprogramiranju dolga tako za države kot za podjetja, kar se bo pokazalo kot dobra podpora za obveznice podjetij zunaj naložbenega razreda.

Torej že znana retorika, ki je sicer namenjena umiritvi pričakovanj, kljub temu kaže na že viden scenarij izpred nekaj let. In prav zato so pričakovanja, da se bo ponovil, lahko toliko bolj upravičena.

Avtor: Vid Pajič, upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Delo, P&D, rubrika: obveznice, ECB, 12. 9. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo