Pet 23 Dec 2011

ECB ponovno z nestandardnimi ukrepi nad dolžniško krizo

Na kapitalskih trgih je novica tega tedna prav gotovo likvidnostni ukrep Evropske centralne banke, s katerim skuša stabilizirati razmere v evropskem finančnem sistemu. Sklep o likvidnostnem paketu je bil sicer dogovorjen že 8. decembra, v sredini tega tedna pa je centralna banka sporočila, da je 523 evropskim bankam odobrila posojila v skupni vrednosti 489 milijard evrov. Skupni obseg podeljenih posojil je močno presegel napovedi, ki so se gibale med 200 in 300 milijardami, hkrati pa predstavlja največjo injekcijo v celotnem obstoju evrskega območja. ECB želi z ugodnimi posojili preprečiti likvidnostni krč ter zagotoviti financiranje tako gospodarstva kot tudi prezadolženih držav. Slednje posredno pravzaprav pomeni, da je ECB ponovno pričela z nakupi državnih obveznic, saj se bo del teh sredstev nedvomno prenesel na trg dolžniških vrednostnih papirjev.

Obrestna mera ECB je namreč v primerjavi z obrestnimi merami na trgu državnih obveznic neprimerno nižja, kar bankam omogoča doseganje precejšne obrestne marže. Povedano z drugimi besedami, gre za tiskanje denarja s strani ECB, neposredno korist od tega pa bodo v prvi vrsti imele predvsem banke. Ne glede na to, kaj si širša javnost misli o bančnem sistemu, pa se je treba zavedati, da rešitev evropske dolžniške krize, izhod iz težke gospodarske situacije in ne nazadnje tudi rešitve evrskega območja, brez rešitve bančnega sistema ni mogoča. Tega se seveda zaveda tudi ECB, ki je tako na nek način dejansko postala posojilodajalka v zadnji sili, in to kljub temu, da sama ne sme kupovati obveznic na primarnem trgu. Ukrep ima lahko močne učinke na poviševanje inflacije, še posebej če ECB z drugimi ukrepi ne uspe sterilizirati učinkov povečanega obsega denarja v obtoku. Prav inflatorni pritisk je bil do sedaj ključni argument, predvsem Nemčije, zakaj ECB ne sme postati posojilodajalka v zadnji sili. Očitno pa inflacija trenutno ni največja težava s katerim se sooča evrsko območje. Poglavitno vprašanje ob tem pa je, ali bo ukrep prinesel želene učinke.

Sam po sebi krize seveda ne bo rešil, pomeni pa precejšnje olajšanje za finančne inštitucije, ki s težavo pridobivajo vire. Nekaj olajšanja bo prinesel tudi na trgu državnih obveznic, še posebej če vemo, da v naslednjih mesecih zapade precej državnega dolga, ki ga po potrebno refinancirati. V celoti pa bomo učinke lahko presojali šele, ko bomo poznali dejansko alokacijo prejetih posojil. V kolikor bodo banke sredstva zadržale pri sebi, ukrep želenega učinka prav gotovo ne bo dosegel.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več