Pon 2 Feb 2015

ECB pognala prilive v delniške sklade

V tednu po objavi odkupovanja obveznic s strani ECB v višini 1140 milijard evrov, se je rast svetovnih indeksov nekoliko umirila. Med vidnejšimi indeksi je tako pol odstotka pridobil nemški indeks DAX 30, ki od začetka leta izkazuje skoraj 10-odstotno rast. Na drugi strani je evropski indeks Eurostoxx 50 na tedenski ravnil izgubil skoraj odstotek vrednosti, kar je predvsem posledica volitev v Grčiji. Vseeno pa je od začetka leta pridobil sedem odstotkov. Ameriški indeks S & P 500 je v tem tednu izgubil pol odstotka, od začetka leta pa je zaradi pričakovanj o dvigu obrestnih mer v ZDA izgubil skoraj dva odstotka. Če upoštevamo še rast ameriškega dolarja, omenjeni indeks izkazuje skoraj pet odstotno rast.

Dogajanje v tem tednu tako daje jasno sliko, kaj je pomembno za investitorje. To je predvsem napovedano kvantitativno sproščanje s strani ECB v višini 60 milijard evrov na mesec do septembra 2016 z možnostjo podaljšanja, ki bo imelo za posledico ogromno povečanje likvidnosti na evropskih finančnih trgih. Negativni nedeljski volilni izid v Grčiji je seveda pomemben, vendar je bil že nekako pričakovan in je posledično vračunan v tečaje. Še več, analitiki za Grčijo ne pričakujejo, da bo prišlo do scenarija, ki bi bil sovražen do finančnih trgov. Pomemben signal, kaj menijo investitorji, je dejstvo, da je v zadnjem tednu priteklo skoraj pet milijard evrov v delniške sklade zahodne Evrope, kar je največje tedensko povečanje od leta 1990. Zelo močne prilive so imeli nemški delniški skladi, presenetljivo pa so tudi grški delniški skladi izkazali lepo povečanje.

Povezano s kvantitativnem sproščanjem je tudi dogajanje glede švicarskega franka. V olajšanje vseh, ki imajo posojila v švicarskih frankih, je ta v tem tednu izgubil več kot pet odstotkov, tako da se je tečaj ponovno zvišal na 1,045 franka za evro. Švicarska centralna banka za zdaj ne predvideva ponovne določitve orientacijskega tečaja. Verjetno bo to veljalo vsaj do začetka tiskanja, ki naj bi se začelo marca. Takrat bo dejansko viden vpliv večje evrske likvidnosti.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 2. 2. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več