Pon 5 Mar 2012

ECB-jeva veselica, ki se lahko konča tudi z glavobolom

Evropska centralna banka (ECB) je v sredo finančnim institucijam ponudila že drugo tranšo triletnih posojil po nizki 1-odstotni obrestni meri. V primerjavi z decembrom, ko si je 523 institucij izposodilo od ECB-ja 489 milijard evrov, je bila tokratna izdaja posojil še večja, saj si je denar izposodilo kar 800 finančnih institucij v višini 529,5 milijard evrov. Skupno gre torej za injekcijo preko 1 bilijona evrov v finančni sistem.

Novico so pozdravili kapitalski trgi, v prvi vrsti trg obveznic, ki je močno dvignil cene italijanskih in španskih obveznic ter s tem močno znižal njihovo donosnost. Donosnost 2-letne italijanske obveznice je upadla pod 2 odstotka, kar je najnižja raven od oktobra 2010; le dobre tri mesece nazaj pa je bila zahtevana donosnost za isto obveznico preko 7 odstotkov. Španija in Francija sta imeli včeraj avkcijo državnih obveznic in sicer Španija v skupni višini 4,5 milijarde evrov, Francija pa v skupni višini 8 milijard evrov. Zanimanje za avkcijo je bilo veliko, k čemur so prav gotovo pripomogla posojila ECB.

Če pogledamo izkušnjo prve tranše posojil, lahko predvidimo tudi dogajanje na kapitalskih trgih. Denar, ki so ga prejele banke naj bi namenile v večji meri za posojila podjetjem in zagon gospodarstva, vendar se to ni zgodilo. Namesto tega se je veliko denarja vrnilo na ECB kot depozit, del prejetih sredstev pa se je usmeril v nakup obveznic, ki dajejo bistveno višjo obrestno mero od prejetega kredita. Banke torej namesto stimulacije gospodarstva služijo na obrestni razliki. Zaradi poplave denarja na trgu obveznic in zniževanja njihovih donosov se je likvidnost začela seliti tudi v delniške trge in druge bolj tvegane investicije, rast pa ustvarja vtis, da gre gospodarstvom po Evropi in svetu na bolje. Podatki iz trga dela, potrošnje ter industrijske proizvodnje pa vendar še ne kažejo razlogov za optimizem. Če se tudi tokrat posojila ECB ne bodo začela uporabljati za namen oživitve gospodarstva, se postavlja vprašanje, kaj se bo zgodilo čez 3 leta, ko bo treba posojila vrniti, kupcev obveznic pa ne bo od nikjer? Za zdaj se zdi poplava likvidnosti bolj kot ECB-jev načrt iz obupa, da se za nekaj časa odloži dolžniška kriza, vmes pa imamo lahko le prekrižane prste in upamo, da se gospodarska situacija izboljša. Če načrt ne uspe pa bodo posledice in  glavobol čez čas toliko večji.

 

Avtor: Sašo Ivanović, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt