Sob 10 Dec 2016

ECB je mimo, čakamo Fed!

Pretekli teden na svetovnih borzah je bil bolj v znamenju političnih dejavnikov in makroekonomskih objav, ki so pričakovano povzročili nekaj negotovosti na borzi.

V začetku tedna so bili znani rezultati avtrijskih volitev, ki pa niso imele večjega vpliva na trge. Ti so se bolj bali rezultatov italijanskega ustavnega referundema, in ob odločnem »ne« so se trgi in predvsem evro obarvali rdeče. Razočaranje je bilo kratkotrajno, saj so se trgi že isti dan obrnili v zeleno območje in vse oči so bile uprte v četrtkovo zasedanje Evropske centralne banke (ECB). Ta se je pričakovano odločila za podaljšanje odkupa obveznic, s katerim želi spodbuditi inflacijo. Tako znaša načrtovana ciljna inflacija za leto 2017 1,3 odstotka, dolgoročni cilj pa je 2-odstotna inflacija. Več evrov v sistemu seveda pomeni nižjo vrednost valute in takoj po odločitvi o podaljšanju odkupa obveznic se je evro v primerjavi z ameriškim dolarjem pocenil, z 1,08 na 1,06 dolarja za en evro, delniški tečaji pa so nadaljevali rast. Obseg odkupovanja se bo sicer od aprila 2017 zmanjšal na 60 milijard evrov na mesec (prej 80 milijard), s čimer seveda želijo okrepiti gospodarsko rast in doseči ciljno inflacijo. Omilili so tudi pogoje glede nabora obveznic, ki jih lahko odkupuje ECB. Tako bodo lahko po novem odkupovali obveznice z enoletno ročnostjo, prav tako pa bodo lahko odkupovali obveznice z negativno donosnostjo, ki bo nižja kot velja trenutna depozitna obrestna mera za denar poslovnih bank pri ECB. Ključna obrestna mera v EU ostaja nespremenjena, prav tako pa tudi depozitna obrestna mera za denar, ki ga imajo poslovne banke deponirane pri ECB – ta še naprej znaša negativnih 0,4 odstotka. Za trge je bilo vzpodbudno tudi sporočilo ob koncu – ECB je namreč sposobna povečati mesečno kvoto za odkup obveznic ali celo podaljšati ukrep odkupovanja, če bodo ocenili, da je to potrebno – povedano drugače – če ne bi z dosedanjimi ukrepi dosegli načrtovane inflacije. Še bolj nestrpno pa trgi pričakujejo sredino zasedanje ameriškega Feda. Na tokratnem zasedanju praktično z gotovostjo pričakujemo dvig ameriške ključne obrestne mere, sej je Fed že zelo blizu ciljni, to je polni zaposlenosti. Obenem novi ameriški predsednik bolj kot monetarne ukrepe zagovarja fiskalne ukrepe za vzpodbujanje gospodarstva, domačo potrošnjo in posledično inflacijo. Tudi večina analitikov se strinja, da nas v letu 2017 čakata še dva dviga obrestnih mer. Ker se bo denar »dražil«, bo Trump moral poseči po fiskalnih ukrepih – nižjih davkih, več državnih investicijah ter zaščiti domačega trga pred cenejšo proizvodnjo oziroma delovno silo iz Mehike, Kitajske in drugih razvijajočih se držav. Ker bo to verjetno šele drugi dvig obrestne mere v zadnjih desetih letih, nas namesto »veselega decembra« čaka negotovih zadnjih 14 dni iztekajočega leta.

 

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 10. 12. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo