Pet 3 Aug 2012

ECB ima probleme z realizacijo obljub

Borzni trgi v Evropi in tudi drugod po svetu so se v zadnjih dveh mesecih lepo opomogli. Najnižje letošnje vrednosti borznega indeksa 350 največjih evropskih podjetij (S&P Europe 350) z začetka junija, so presežene za okrog 11 odstotkov. Zadnji teden se je optimizem zopet okrepil predvsem na račun obljub predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghia z dne 26.7.2012, da bo naredil »karkoli bo potrebno za zaščito evra«. Udeleženci kapitalskih trgov so to razumeli kot napoved, da bo ECB na nek način intervenirala na trgu obveznic.

Čeravno je obljuba predsednika ECB kratkoročno razpoložila borzne vlagatelje, se je Mario Draghi sedaj znašel pod precejšnjim pritiskom naj ukrepa, sicer se lahko kriza razplamti do neslutenih razsežnosti. Problem je ta, da Mario Draghi za razliko od njegovih kolegov iz držav z lastno valuto zelo težko doseže konsenz za kakršenkoli ukrep. Zniževanje ključne obrestne mere (včeraj se na zasedanju ni spremenila) kot ukrep monetarne politike ne vpliva več na zniževanje stroškov posojil, saj investitorji razprodajajo obveznice perifernih držav v strahu pred njihovo kreditno nesposobnostjo. Zaradi tega ECB tudi opravičuje namero po intervenciji na trgu obveznic saj previsoke premije po besedah Draghia »dušijo delovanje mehanizmov za prenos učinkov monetarne politike v gospodarstvo« in to spada v pristojnost ECB. Nekateri se z njim ne strinjajo; tako se je že naslednji dan po Draghijevem govoru oglasil predsednik Nemške centralne banke Jens Weidmann, ki meni da se z intervencijami na trgu obveznic briše sled med monetarno in fiskalno politiko ter da je to v nasprotju s politiko ECB.

V kontekstu intervencije je več možnih scenarijev. Draghi predlaga, da bi Evropski mehanizem za stabilnost (ESM) kupoval državne obveznice na primarnem trgu, podprla pa bi jih ECB z nakupi na sekundarnem trgu. Problem nastane, ker ESM lahko intervenira na primarnem trgu samo, če država zaprosi za pomoč, kar pa denimo Španija ne namerava storiti. Druga možnost je ta, da gre ECB v solo akcijo ter obnovi program nakupa obveznic SMP (securities market program), ki je zaustavljen od marca, vendar ta program do sedaj ni dal želenega rezultata. Opcija bi bila tudi obnovitev programa dolgoročnih posojil (LTRO), vendar je efekt tega programa že v drugem krogu nekoliko uvenel, poleg tega pa bi morali sprostiti jamstvene zahteve. Morda bi lahko ECB poizkusila tudi z nakupom bančnih in korporativnih obveznic in s tem sprostila posojilni krč.

Kakorkoli, včeraj so kapitalski trgi od Draghija pričakovali bistveno konkretnejša dejanja in ne vnovično leporečje z odlaganjem rešitev na prihodnje tedne. Slednje je vznejevoljilo borzne vlagatelje, ki so po govoru predsednika ECB začeli razprodajati naložbe in potisnili borzne indekse v rdeče številke.

 

Avtor: Sašo Ivanović, univ. dipl. ekon., direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več