Pon 6 Okt 2014

Dvomi o vzdržnosti rasti

SKRB ZARADI ZADOLŽEVANJA

Pred kratkim nas je Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) prijetno presenetil z osveženo napovedjo rasti BDP Slovenije v letošnjem letu. Marčno napoved pri 0,5 odstotkih so popravili na kar 2 odstotka! V Umarju opažajo, da se izboljšuje tuje povpraševanje, povečana pa je tudi investicijska aktivnost. Pronicljivi profesor Damijan Pavlič je sicer izrazil dvom o vzdržnosti sedanje gospodarske rasti, saj pričakuje ohladitev tujega povpraševanja, drugo gonilo rasti – bruto investicije v zgradbe in objekte, za katerimi so predvsem občinski projekti – pa so bolj kot ne enkratni dejavnik. Glede na pešanje v največjih slovenskih trgovskih partnericah (na primer v Nemčiji, Italiji, Franciji) bo neto izvoz verjetno res nekoliko šibkejši, kakšna bo nadaljnja investicijska politika občin, pa vedo le bodoči novi župani.

A o gospodarski rasti se ne sprašujemo le v Sloveniji. Dvome o vzdržnosti posameznih svetlih trenutkov imajo marsikje v razvitem svetu. Svoje razumevanje šibkosti okrevanja razvitih ekonomij so v ženevskem poročilu Mednarodnega centra za monetarne in bančne študije (ICMB) podali štirje avtorji, od katerih je širši javnosti morda še najbolj znan profesor Reinhart. V njem so opozorili, da smo v letih 2008 in 2009 doživeli največjo finančno krizo od velike depresije iz tridesetih let prejšnjega stoletja. Le-ta je povzročila permanentno zmanjšanje obsega potencialnega produkta razvitih držav, katerega rast se prav tako zmanjšuje. Avtorji so pokazali, da globalno gospodarstvo razdolževanja v bistvu sploh še ni začelo, celo več, delež dolga v svetovnem BDP dosega pet let po krizi nove in nove rekorde. Čeprav so nekateri segmenti gospodarstva znižali raven zadolženosti (na primer ameriška gospodinjstva in podjetja), je drugim uspelo več kot nadomestiti znižanje prvih (na primer državne institucije, trgi v razvoju). Skrb vzbujajoča naj bi bila predvsem dinamika zadolževanja trgov v razvoju, kjer bi se po oceni avtorjev lahko zgodila naslednja finančna kriza. Pa zdravilo? V obdobju majhne gospodarske rasti in nizke inflacije je boj proti visoki zadolženosti precej zahteven, saj prva otežuje razdolževanje, druga pa hromi gospodarsko rast. Denarna politika in z njo obrestne mere bodo zelo verjetno ostale spodbudne še dolgo, fiskalna politika naj bi dolgoročno sledila konsolidaciji javnih financ, pri čemer pa naj kratkoročno ne bi ovirala gospodarske rasti, politiki pa naj se resno lotijo strukturnih reform. Več kot zahtevno ukrepanje, zato se je treba v prihodnje spomniti dobre stare preventive.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 6. 10. 2014, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič