Sob 20 Jun 2015

Dvig obrestne mere FED: nov mejnik na kapitalskih trgih

Še 89 dni nas loči od predvidenega dviga referenčne obrestne mere v ZDA 17. septembra, ki bo prvi po juniju 2006. To predstavlja za kapitalske trge pomemben mejnik, ki bo nekoliko spremenil potek dogodkov, ki smo jim bili priča v preteklih letih. Učinek dviga obrestne mere je zelo nepredvidljiv, zgodovinske primerjave bodo manj uporabne, nihajnost na kapitalskih trgih pa bo predvidoma visoka.

Dvig obrestne mere bo pomenil začetek konca ekstenzivnega monetarnega sproščanja in kolapsa obrestnih mer v območje blizu odstotkov praktično po vsem svetu, ki je pripeljalo do močnega bikovskega trenda v zadnjih šestih letih tako pri delnicah kot pri obveznicah. V nadaljevanju poglejmo le nekaj številk. Monetarno sproščanje je privedlo do tega, da so centralne banke kupile 22 bilijonov USD finančnih sredstev, kar je več od celotnega BDP Japonske in ZDA skupaj. Centralne banke po svetu so združeno spustile obrestno mero 577-krat od propada banke Lehman, kar pomeni en spust obrestne mere na vsake 3 dni. Finančna represija centralnih bank je privedla do tega, da je bilo v začetku letošnjega leta že za 6 bilijonov USD državnega dolga po svetu, ki je dajal negativno donosnost do dospetja. Povedano drugače, morali ste plačati, če ste želeli imeti denar v nekaterih državnih obveznicah. 45 odstotkov vseh izdanih državnih obveznic po svetu pa trenutno nosi manj kot odstotek donosnosti do dospetja. Če poenostavimo, volja centralnih bank po zagotavljanju likvidnosti je brez primere v zgodovini, o potencialnih dolgoročnih posledicah teh akcij pa je skoraj nemogoče ugibati.

Ni tudi nujno, da bo dvig obrestne mere v ZDA kmalu dobil svoje nadaljevanje. Izkušnja Centralne banke na Novi Zelandiji in v Izraelu denimo je bila taka, da je poskusu dviga obrestne mere hitro sledilo ponovno znižanje, vse pa je odvisno od stopnje gospodarskega okrevanja.

Pretekli štirje cikli, ko je ameriški FED dvigoval obrestno mero (v letih 1988,1994,1999 in 2004), so bili med naložbenimi razredi najdonosnejši surovine in materiali, nafta in delnice rastočih trgov, slabše se je godilo ameriškim delnicam in obveznicam, med sektorji pa so najvišje rasti dosegali sektor informacijske tehnologije in energije. Svetovna gospodarska rast je tokrat počasnejša, likvidnost ogromna, obrestne mere rekordno nizke, pridelava nafte pa rekordno visoka, zato je lahko razvoj dogodkov drugačen kot v preteklosti. Kljub temu bi morali delniški trgi še vztrajati v pozitivnem območju, vendar z nižjimi stopnjami rasti in višjo volatilnostjo kot v preteklih letih, nekoliko slabša pa so pričakovanja pri obveznicah.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 20. 6. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič