Pon 28 Aug 2017

Donosnost se ohranja

Tudi v tretjem četrtletju se nadaljuje trend nadpovprečne donosnosti trgov v razvoju. Vrednost kompozitnega delniškega indeksa držav v razvoju se je v lokalni valuti povečala za več kot šest odstotkov.

Vrednost kompozitnega delniškega indeksa držav v razvoju se je v lokalni valuti povečala za več kot 6 odstotkov. Donosnost za evrskega vlagatelja je zaradi zvišanja vrednosti evra v primerjavi s košarico valut držav v razvoju nekoliko nižja, in sicer malo manj kot tri odstotna. 

Od  sektorjev regiji rastočih držav bi bilo treba izpostaviti sektorja surovine in nepremičnine, katerih vrednost se je v lokalni valuti povečala za skoraj deset odstotkov, ter na drugi strani zdravstveni sektor, ki ima edini negativno donosnost. 

Najvišjo rast izkazuje brazilski delniški indeks (+11 odstotkov, merjeno v lokalni valuti). Rast lahko pripišemo ugodnim razmeram na trgu surovin, delno tudi pretekli preprodanosti trga in vsaj navidezni umiritvi političnih razmer v državi. Brazilski real je tudi ena od redkih valut, katerih vrednost se je v zadnjem četrtletju v primerjavi z evrom povečala. 

Nadaljuje se rast na turškem delniškem trgu, ki je z uveljavitvijo predsedniškega sistema spomladi dobil dodaten pospešek. Najdonosnejši naložbeni razred so surovine in materiali, predvsem zaradi rasti železove rude. Njena vrednost se je v slabih dveh mesecih povečala za slabih dvajset odstotkov. Napovedi sicer niso najboljše, saj večina analitikov ciljno ceno za naslednjih nekaj mesec postavlja precej pod trenutno. Rast je tudi tokrat povezana s Kitajsko oziroma njeno jeklarsko industrijo, ki je ena ključnih porabnic rude. Podatki o rasti kitajskega gospodarstva za preteklo četrtletje so precej pozitivno presenetili vlagatelje, posledično se je precej povečala proizvodnja jekla.

Izbrani donosi v tretjem četrtletju (na podlagi vrednosti v evrih)

vir: Bloomberg

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

DELO: STR. 30, 28. 8. 2017, RUBRIKA: TRGI V RAZVOJU

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

  Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

  Preberite e-vodič