Pet 9 Sep 2016

Donos ameriških obveznic v smeri rasti

Zadnje tedne, mesece in leta so oči svetovnih investitorjev uprte v napovedi večjih centralnih bank.

Tako so slabši podatki z ameriškega trga dela pred enim tednom ohladili pričakovanja po dvigu obrestnih mer v ZDA. Tudi četrtkovo zasedanje evropske centralne banke ECB ni prineslo sprememb pri dosedanjem naboru instrumentov monetarne politike.

Prav pričakovanja, da bo ECB napovedala podaljšanje odkupa obveznic, ki je trenutno predviden do marca prihodnje leto, za nadaljnjega pol leta, so v zadnjem tednu povzročila rast evropskih delnic in obveznic.

V septembru tako evropske delnice izkazujejo skoraj dva odstotka višjo donosnost kot ameriške, če se indeks Stoxx Europe 600 primerja z indeksom S&P 500. Pri evropskih obveznicah je bilo ravno tako zaznati rast, še posebej pri obveznicah obrobja, od Slovenije, Španije pa do Portugalske, Romunije in Hrvaške.

Donosnost slovenske 10-letne državne obveznice Slorep 2026 je tako v prvi polovici tedna padla celo pod 0,7 odstotka. Seveda so se tečaji delnic in obveznic po neukrepanju ECB takoj nekoliko znižali. Iz sporočila za javnost izhaja, da si je ECB vzela še nekaj časa za dodatne ukrepe, saj ji stanje na finančnih trgih to omogoča. Vmes pa bo preučila ne samo podaljšanje odkupov, temveč tudi razširitev odkupov samih obveznic. Vsekakor se v evrskem območju pričakuje, da bodo obrestne mere ostale nizke daljše obdobje, verjetno vse do 2019, ko naj bi se inflacija spet približala 2 odstotkoma.

V nasprotju z evrskim območjem pa se v ZDA pričakuje dvig obrestnih mer že decembra, vsaj tako izhaja iz napovedi analitikov v informacijskem sistemu Bloomberg. Decembrski dvig je tako najverjetnejši tako zaradi izboljševanja gospodarske slike kot zaradi bližajočih se predsedniških volitev. Pričakovati je, da bi dvig referenčne obrestne mere v višini 0,25 odstotka povzročil vsaj tolikšno rast donosnosti 10-letne državne obveznice Treasury, ki trenutno znaša 1,62 odstotka. Če ne bo prišlo do nepričakovanih dogodkov, bo letošnja najnižja donosnost, ki jo je ta obveznica dosegla v začetku julija, v višini 1,36 odstotka, najnižja v zadnjih 50 letih. Posledično bi lahko tudi donosnosti obveznic trgov v razvoju začela rasti in bi tako letošnji pozitiven trend njihove rasti doživel popravek.

 

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 9. 9. 2016

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo