Pon 15 Sep 2008

Domino efekt je v polnem zamahu

Nekatere finančne institucije v ZDA in drugod po svetu so v zadnjih dneh ponovno utrpele hude izgube. Ameriška vlada se je za vikend odločila, da bo s prevzemom iz globoke finančne krize rešila največja izdajatelja hipotekarnih posojil Fannie Mae in Freddie Mac.

Ta ukrep se jim je zdel namreč nujno potreben za znižanje obrestne mere hipotekarnih posojil in blaženje hipotekarne krize. Ključ do stabilizacije razmer v svetovnem gospodarstvu je stabilizacija nepremičninskega trga, ta pa je neposredno odvisen od razpoložljivosti hipotekarnih posojil in njihove cene.

Vrednost hipotekarnih izdajateljev Freddie Mac in Fannie Mae je v ponedeljek zaradi odločitve vlade upadla za skoraj 90 odstotkov, delniški trgi po celem svetu pa so se odzvali z evforijo, t.j. visoko rastjo tečajev. Novico so si namreč razlagali, da ameriška vlada ne bo dopustila kolapsa finančnega sistema in bo za to uporabila vsa razpoložljiva sredstva.

Rast tečajev pa ni trajala prav dolgo, saj je začetni nakupovalni mrzlici sledila streznitev in ponovna ugibanja o prihodnji gospodarski situaciji. Za nove oblake na finančnem področju je v zadnjih dneh poskrbela investicijska banka Lehman Brothers, ki je na dobri poti da se ji zgodi stečaj ali »prisilno« reševanje kot v primeru Bear Stearnsa, ki ga je za drobiž kupila banka J.P. Morgan in s tem prevzela tudi vse finančne obveznosti. Lehman Brothers, nekoč ugledna in velika investicijska banka je namreč samo v tem tednu (do včeraj) izgubila preko 70 odstotkov svoje vrednosti, v letošnjem letu pa že preko 93 odstotkov. Hipotekarni odpisi te banke so samo v zadnjem četrtletju znašali rekornih 5,6 milijarde dolarjev, skupno pa že 13,8 milijarde dolarjev. Rešitev Lehmana je trenutno povezana z uspešnostjo vodstva pri prodaji 55 odstotnega deleža svoje nosilne dejavnosti – upravljanja premoženja.

Investicijska javnost sedaj z nezaupanjem gleda že skoraj na vse ameriške finančne institucije. Domine so pričele padati, mnogi pa se sprašujejo le še, katera banka bo naslednja – Citigroup, Merill Lynch & Co. … Vseh odpisov povezanih z hipotekarno krizo je bilo do sedaj že preko 510 milijard dolarjev, kar je že preseglo prvotne ocene iz konca prejšnjega leta.

Na udaru ni le finančni sektor, saj so zaradi znakov upočasnjevanja potrošnje začeli padati surovi materiali in nafta, kar je povzročilo močan upad vrednosti podjetij v sektorjih energetike in bazičnih surovin, za sabo pa so potegnili tudi večino ostalih dejavnosti. Tako smo se znašli sredi novega cikla upadanja borznih tečajev, ki jim dolgoročno lahko pomaga le stabilizacija (ameriškega) nepremičninskega trga. Po nekaterih ocenah naj bi se to zgodilo v začetku naslednjega leta.

Avtor: Sašo Ivanović, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt