Pon 7 Jan 2008

Dolžniški trgi – pogled v leto 2008

Ameriška centralna banka (Zvezne rezerve oz. FED) je na svojem zadnjem zasedanju sredi decembra na veliko razočaranje trga znižala ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj posojajo denar preko noči, samo za četrtinko odstotne točke na 4,25 odstotka, medtem ko je trg pričakoval polodstotno znižanje. S to potezo je centralna banka skušala zajeziti grozečo se recesijo v največjem svetovnem gospodarstvu in omiliti krizo na trgu hipotekarnih posojil. Kakšne bodo nadaljnje poteze FEDa na čelu s predsednikom Benom Bernankejem?

Zadnji podatki in napovedi kažejo, da je ameriško gospodarstvo v zadnjem četrtelju preteklega leta zraslo samo za odstotek, v 2008 naj bi rast znašala 1,8 odstotka, kar je najmanj v zadnjih 5 letih. Napovedi glede verjetnosti recesije so različne; gibljejo se od 20, pa vse do 50 odstotkov. Med najbolj pesimističnimi je nekdanji prvi dolgoletni prvi mož Zveznih rezerv, Alan Greenspan. Jasnejšo sliko o morebitni razšežnosti oziroma globini krize bodo nedvomno pokazali revidirani celoletni računovodski izkazi, predvsem podjetij iz finančnega sektorja.

Z zniževanjem gospodarske aktivnosti in vse višjimi inflacijskimi pritiski se soočamo tudi v Evropski uniji. V Nemčiji, največjem evropskem gospodarstvu so v lanskem novembru beležili kar 5,1 odstotno oz. 2,8 odstotno letno inflacijo. Ob nadaljnjem naraščanju cen energentov bo Evropska centralna banka najverjetneje prisiljena dvigniti ključno obrestno mero za evrsko zadolževanje z namenom zajeziti pritiske inflacije, ki je eden njenih primarnih ciljev. Ker pa je napoved gospodarske rasti za letošnje leto le nekaj nad 2 odstotkoma, ocenjujemo, da bo prišlo do največ enega zvišanja. In kako se giblje denarni trg? Likvidnost med bankami je nizka, vlada nezaupanje glede posojanja sredstev za kratka obdobja. To je razvidno iz gibanja medbančne obrestne mere EURIBOR različnih ročnosti, ki so v zadnjih mesecih občutno narasle.

Pričakujemo, da se bo volatilnost, nenaklonjenost tveganju in iskanje varnega pribežališča v varnih državnih vrednostnih papirjih nadaljevala v letu 2008. Težki časi za evropske investitorje v dolžniške vrednostne papirje se bodo po vsej verjetnosti nadaljevali tudi tretje zaporedno leto. Trenutni nivoji krivulj donosnosti so relativno nizki; pričakujemo njihovo zvišanje – tako v evro območju kot v ZDA. Kreditni pribitki, ki so se v drugi polovici preteklega leta močno povišali, se bodo v prvem kvartalu letos najverjetneje zmanjšali, na kar bo vplivala tudi predvidena povečana aktivnost na primarnem trgu. Ob zaostrovanju gospodarske moči pa se bodo le ti zopet povečali. Preferiramo neciklične sektorje, sektor financ pa se še vedno nahaja »proti koncu liste«. Ocenjujemo, da se bodo v letošnjem letu najbolje odrezale obveznice kratkih ročnosti ter obveznice, vezane na stopnjo inflacije oz. indeks cen življenjskih potrebščin.

Avtorica: Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo