ZDA
Sob 15 Jun 2019

Dolgočasen borzni teden, zanimivo v zakulisju

Po odboju borznih indeksov v začetku meseca se je v zadnjem tednu rast umirila, pogled na krivulje borznih gibanj pa bi lahko označili celo za dolgočasen.  

Težko bi rekli, da je takšno gibanje posledica odsotnosti novic, saj se kot po navadi v ozadju dogajajo mnogi dogodki, ki tako ali drugače narekujejo smer borznim indeksom.

Za največ »zabave« je spet poskrbel ameriški predsednik Trump, katerega nezrelo obnašanje očitno ne pozna meja. Tokrat je skušal prisiliti kitajskega premierja Xija, da mora priti na srečanje skupine G20 v Osaki konec tega meseca, sicer bo dobil kazen v obliki novih carin. Pomen teh izjav si lahko interpretiramo kot poziv kitajskemu premierju Xiju, naj neha zavlačevati s pogajanji in se usede za pogajalsko mizo. Skrb zbujajoč oziroma problematičen pa je tvitarski način komunikacije, ki deluje naravnost otročje. Ker Trumpu konflikti s Kitajsko in Mehiko očitno niso dovolj, je v tem tednu spet grozil Nemčiji s sankcijami zaradi podpore Angele Merkel ruskemu projektu plinovoda Severni tok 2. Očitki so leteli tudi na nemško trgovinsko politiko in proračunske izdatke za obrambo. Na Bližnjem vzhodu pa se je spravil nad Iran, v zadnjem tednu z obtožbami da so napadli dva naftna tankerja v Perzijskem zalivu, čeprav Teheran to zanika.

In kako se za ZDA trenutno obnesejo trgovinske vojne? Po zadnjih podatkih se je proračunski primanjkljaj v zadnjih osmih mesecih (od konca fiskalnega leta 30. 9. 2018) povečal za 206 milijard ameriških dolarjev, na 738,6 milijarde, kljub višjim prihodkom iz naslova carin. Rast proračunskih prihodkov za 2,3 odstotka je zasenčila rast izdatkov za 9,3 odstotka. Trumpovo bahanje, da Kitajci plačujejo višjo ceno, pa tudi po nekaterih ugotovitvah ne drži, saj naj bi največje breme nosili ameriški uvozniki. Na stotine ameriških podjetij je v tem tednu podpisalo pismo ameriškemu predsedniku, naj ne nadaljuje svojih carinskih groženj, ampak naj se raje usede za pogajalsko mizo.

Odpiranje vedno novih geopolitičnih trenj v trenutku, ko se mnoga gospodarstva srečujejo z upočasnjevanjem, morda ne deluje najbolje na sentiment investitorjev. Trenutno je optimizem na trgu v največji meri posledica pričakovanj po dodatnih stimulativnih ukrepih centralnih bank, tudi znižanju obrestne mere s strani ameriškega FED, kar bi oživilo potrošnjo. Po drugi strani pa je nad trgom prisotna senca Trumpovih groženj. Zdi se da sta optimizem in strah zadnji teden v ravnovesju, saj borzni indeksi bolj ali manj cepetajo na mestu.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

DEVNIK, 15. 6. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič