Pet 7 Nov 2014

Dolar lomi zlato in redči nafto

Trenutno različno delovanje najpomembnejših svetovnih centralnih bank je zgodovinsko gledano izredno. Če v Evropi in na Japonskem spremljamo vedno nove poskuse premikanja meje razpoložljivih manevrov, ki se jih centralni banki poslužujeta v imenu spodbujanja gospodarstva, smo bili v ZDA prejšnji teden priča formalnemu koncu tretjega programa kvantitativnega popuščanja, imenovanega QE3. Ob popolnoma različnih pričakovanih trajektorijah monetarne politike posameznih centralnih bank nas gibanje njihovih valutnih parov ne preseneča. Krepitev ameriškega dolarja je bila zaradi makroekonomskih razlogov sicer pričakovana že precej pred letošnjim majem, ko se je razmerje med njim in evrom dokončno obrnilo. Z zadnjim porastom ameriške valute so pod dodaten pritisk prišli tudi nekateri drugi naložbeni razredi, vključno z nafto in zlatom.

Sodček zahodnoteksaške nafte WTI tako beleži padce že od sredine junija, ko je bila cena celo 108 ameriških dolarjev na sodček. Trenutna cena znaša nekaj manj kot 80 ameriških dolarjev, kar je približno tretjino manj. Poleg apreciacije dolarja, ki zgodovinsko negativno vpliva na tečaj nafte, je še močnejši vpliv v zadnjih mesecih morda pripisati naftnim vojnam, pri čemer pa nimamo v mislih bitk v Siriji, Iraku, Libiji ali težav v Venezueli ali Rusiji in drugih državah izvoznicah, pač pa povečano proizvodnjo ZDA, ki bistveno vpliva na ravnovesje na trgu.

Podobno usodo deli tudi zlato, ki je v še daljšem medvedovem trendu. Njegovi padci segajo že v leto 2011, ko se je cena začela zniževati z rekordne ravni nad 1900 ameriškimi dolarji. Potem ko se je tečaj hitro spustil do 1300, smo preteklo leto lahko opazovali gibanje v intervalu med 1200 in 1400 dolarji. Spodnja meja je bila vendarle prebita konec prejšnjega meseca, ko se je tečaj evro - ameriški dolar približal 1,25.

Gibanje valutnega para evro in ameriški dolar

Vir: Bloomberg

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 7. 11. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo