Čet 12 Dec 2019

Dogodki, ki so letos najbolj zaznamovali upravljanje vzajemnih skladov

Trgovinski nesporazumi, predvsem med ZDA in Kitajsko ter ohlapna monetarna politika centralnih bank, sta imeli letos opazen vpliv na dogajanja na kapitalskih trgih.

V minulih 11 mesecih sta na razmere na kapitalskih trgih opazno vplivala dva dejavnika

1. Trgovinski nesporazumi, predvsem med ZDA in Kitajsko. Ker živimo v globalnem svetu, kjer ima mednarodna trgovina vlogo gospodarskega krvnega obtoka, imajo protekcionistični ukrepi opazen negativen vpliv na gospodarsko rast in ne nazadnje tudi na razpoloženje vlagateljev. Treba pa je omeniti, da so bile težave na področju mednarodne trgovine v ospredju že lani. Po ocenah ameriške investicijske družbe Blackrock tveganje zaradi upočasnitve globalne trgovine in tveganje zaradi zaostrovanja tekmovalnosti med ZDA in Kitajsko ostajata izrazito nadpovprečno visoko že od prve polovice leta 2018. Sicer se je v zadnjem času ohranjal status quo na področju trgovinskih odnosov med Kitajsko in ZDA in precej verjetno je, da bo letos ali prihodnje leto dosežen trgovinski sporazum.

Ko govorimo o trgovinskih sporih in njihovem vplivu na makroekonomske razmere ne moremo mimo dejstva, da smo v pozni fazi gospodarskega cikla. V takih okoliščinah ni presenetljivo, da so postale skrbi zaradi poslabšanja gospodarske rasti še bolj izrazite.

2. Svojo pomoč so ponudile, kot že velikokrat prej, centralne banke. Ohlapna monetarna politika kot odgovor na negativni vpliv trgovinskih vojn in hkrati poskus podaljšanja gospodarskega cikla sta bila namreč drugi dejavnik, ki je imel letos opazen vpliv na dogajanja na kapitalskih trgih. Ameriška centralna banka je letos trikrat znižala obrestne mere, evropska centralna banka pa je septembra znižala obrestne mere in nadaljevala program odkupa državnih in visokokakovostnih podjetniških obveznic. V prihodnje lahko pričakujemo nadaljevanje aktivnosti centralnih bank in tudi pogostejšo uporabo manj konvencionalnih ukrepov.

Trgovinski spori in ukrepi centralnih bank so bili odločilni dejavniki, ki so letos vplivali na odločitve pri upravljanju vzajemnih skladov, vsekakor pa ne edini. Nadaljevala se je zgodba brexita in širše gledano zgodba fragmentacije EU, Hongkong se je uprl Kitajski, zgodil se je napad na naftnopredelovalni kompleks v Savdski Arabiji, na področju kazalnikov se je nadaljevala negativna dinamika iz leta 2018. Večina negativnih presenečenj je bila povezana z geopolitiko in trgovinsko-gospodarskim položajem, medtem ko so bile za dobre novice odgovorne predvsem centralne banke.

Donosnosti?

Glede na razmere na delniških trgih v decembru 2018 so bili vlagatelji verjetno zelo veseli začetka novega leta. Spomnimo se, da se je v zadnjem mesecu lani zgodila opazna negativna korekcija na vseh pomembnih delniških trgih. Zdaj, ko je do konca leta 2019 ostal manj kot mesec dni, lahko rečemo, da je precej verjetno, da se bodo želje vlagateljev glede velike rasti na delniških trgih uresničile. Donosnosti od začetka leta do konca novembra so naslednje: ZDA 33 odstotkov, Evropa 24 odstotkov, Japonska 23 odstotkov, razviti trgi 30 odstotkov in trgi v razvoju 15 odstotkov (donosnosti so izražene v EUR in upoštevajo izplačane dividende).

Letošnji položaj na obvezniškem trgu je še en razlog za zadovoljstvo vlagateljev. Če pogledamo tri segmente obvezniškega trga, to so evrske državne obveznice, evrske podjetniške obveznice in evrske obveznice z visoko donosnostjo, ugotovimo, da je letošnja donosnost opazno višja kot lanska (plus osem odstotkov letos in plus en odstotek lani v primeru državnih obveznic, plus šest odstotkov letos in minus en odstotek lani v primeru podjetniških obveznic in plus devet odstotkov letos ter minus tri odstotke lani v primeru obveznic z višjo donosnostjo) (donosnosti so izražene v EUR).

Nasvet za leto 2020

Vlagateljem, ne samo malim, svetujemo predvsem potrpežljivost in disciplino pri vlaganju ter ustrezno razpršenost.

 

Avtor: Alexandr Gutirea, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi

MOJE FINANCE, 12. 12. 2019, RUBRIKA: (UPRAVLJANJE V ŽIVO)

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo