Pet 24 Okt 2014

Dogajalo se je marsikaj

Ob močnih korekcijah na svetovnih borznih trgih od konca septembra pa vse do sredine oktobra in poplavi negativnih novic, ki so hitele pojasnjevati vse vzroke in razloge, zakaj kapitalski trgi padajo, so mnogi investitorji počasi že izgubljali potrpežljivost.

Da se počasi oblikuje dno po krepkih padcih, je 15. oktobra najprej z močnim padcem v dopoldanskih urah po ameriškem času, potem pa obratom za 180 stopinj še isti dan, nakazal ameriški trg. Optimizem se je hitro preselil tudi na druge trge po svetu in se nadaljuje vse do trenutka pisanja današnjega prispevka. Glavni svetovni indeksi se počasi vračajo na septembrske vrednosti, hitro pa so poniknile tudi negativne novice z naslovnic glavnih (finančnih) medijev, ki so slehernemu bralcu ponujale številne razlage za padce. Svetovni finančni svet se je tako očitno vrnil na stare planetarne tirnice.

»In vendar se vrti,« bo tako kar primeren 381-letni citat znanstvenika Galileja za razmere po svetovnih finančnih trgih v zadnjih tednih. Da bo tako tudi v prihodnje, kaže tudi zadnji Fedov zapisnik, v katerem so člani izrazili zaskrbljenost zaradi nizke gospodarske rasti v Evropi, na Japonskem in Kitajskem, kar lahko slabo vpliva na ameriški izvoz. Nič kaj dosti bolje pa niso bili navdušeni nad splošno apreciacijo ameriškega dolarja, ki lahko negativno vpliva na doseganje Fedove ciljne dvoodstotne inflacije. S tem so zapisali implicitno matematično enačbo, ki po vnosu vseh spremenljivk vrne enak rezultat, kot podobne enačbe v preteklosti. Fed bo tako očitno z dvigovanjem ključne obrestne mere čakal dlje, kot je bilo pričakovano v preteklih mesecih.

Svojevrsten tobogan smrti pa od sredine junija in vrednosti 105 dolarjev za sodček beleži tudi nafta (WTI), ki še ni našla dobre cenovne podpore; zadnja se nekako kaže pri nivojih 80 dolarjev. Enega od razlogov za padce cene lahko iščemo v povečani globalni ponudbi nafte, saj ZDA načrpajo najvišje vrednosti v zadnjih treh desetletjih, poleg tega pa se tudi Rusija približuje rekordnim načrpanim količinam. Če bodo novi padci, tako lahko pričakujemo, da bodo nekatere glavne izvoznice nafte razmišljale v smeri zmanjševanja količine in tako poskušale ustaviti nadaljnji padec cene, saj prav naftni »dolarji« za mnoge države izvoznice predstavljajo pomemben vir prihodkov.

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 23. 10. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo