Sob 26 Nov 2016

Dobrodošli pri nakupovanju

Za nami je tako imenovani črni petek, dan, ki se v svetu vsako leto bolj uveljavlja kot začetek božične nakupovalne sezone.

V ZDA že vse od leta 1932 trgovci na petek, ki sledi četrtkovemu zahvalnemu dnevu, ko na svetu precej upade populacija puranov, bolj zgodaj odprejo svoja vrata in ponujajo promocijske popuste. Trend se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja tudi pri naših trgovcih, kjer smo priča še enemu vdoru ameriških potrošniških navad, po božiču, valentinovem, veliki noči in noči čarovnic, ki so že zajeli slovenskega potrošnika. Črnemu petku sledi »spletni ponedeljek«, ko s popusti stopijo v ospredje spletne prodajalne.

 

Po predvidevanjih ameriškega združenja za prodajo na drobno naj bi se letos kar 74 odstotkov Američanov odločilo za nakupovanje na črni petek, veliko pa tudi v soboto in nedeljo. Povprečna nameravana potrošnja naj bi po raziskavi Deloitta znašala 400 dolarjev na prebivalca, kar je več kot lani nameravanih 369 dolarjev. Klasičnim trgovcem vsako leto bolj grenijo življenje spletni trgovci. V ZDA naj bi Amazon.com letos prvič privabil več kot polovico Američanov k spletnemu nakupovanju, in sicer kar 55 odstotkov. V očeh potrošnikov je Amazon.com cenovno najugodnejši, čeprav mnogi drugi trgovci v ZDA, npr. Walmart, Target, Kohls, ponujajo mnogo izdelkov celo ugodneje.

 

Z gospodarskega vidika so ti dnevi pomembni zato, ker se na podlagi potrošnje v teh nekaj dneh napoveduje, kakšna je kupna moč prebivalstva in kakšna bo potrošnja v decembru, s tem pa tudi poslovni rezultati trgovcev in seveda cele verige dobaviteljev. V zadnjih mesecih so rezultati prodaje na drobno v ZDA precej razveseljivi, saj je 1 odstotek rasti prodaje v septembru sledila še 0,8-odstotna rast oktobra, na letni ravni pa je rast prodaje znašala 4,3 odstotka, kar je največ v zadnjem letu in pol. Temu botrujejo zdrava rast zaposlovanja, rast plač in nizka inflacija - dejavniki, ki spodbujajo k potrošnji. Rast prodaje v Evropi je bolj skromna in znaša na letni ravni 1,1 odstotka, bolj skrb vzbujajoč pa je trend, ki je zadnje leto v upadanju, v nasprotju s pozitivnim trendom v ZDA. Če bodo potrošna pričakovanja spodbudna tudi za mesec december, bi se na borzah lahko obdržal pozitiven trend, ki traja že nekaj časa. Prvi znanilci trenda pa bodo podatki o nakupovanjih ob koncu tega tedna.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 26. 11. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več