Sob 16 Dec 2017

Dobro leto za vlagatelje

Leto 2017 se hitro in neizogibno približuje koncu. Že zdaj je jasno, da bodo vlagatelji na delniških trgih verjetno zadovoljni z letošnjo donosnostjo – 14. decembra je znašala donosnost indeksa delnic podjetij iz razvitih držav MSCI World 8,7 odstotka, donosnost indeksa delnic podjetij iz razvijajočih se držav MSCI Emerging markets pa celo 19 odstotkov (merjeno v evrih in ob upoštevanju izplačanih dividend).

Indeks delnic japonskih podjetij MSCI Japan je zrasel za 11 odstotkov, 10,6-odstotno donosnost je dosegel indeks delnic evropskih podjetij S&P Europe 350, 8-odstotno donosnost pa indeks delnic ameriških podjetij S&P 500. Velja pa omeniti, da je bila rast vrednosti indeksov delnic japonskih in ameriških podjetij izraženo v lokalnih valutah opazno višja, nižja evrska donosnost pa je posledica apreciacije skupne evropske valute. Vrednotenja delnic so sicer visoka in to stanje se ohranja že nekaj časa, letos pa je prišlo do opaznejše rasti cenovnih kazalnikov delniških trgov razvijajočih se držav. Spodbudne so rasti donosnosti kapitala (ROE) in donosnosti sredstev (ROA) ter pozitivne revizije napovedi prihodnjih rezultatov poslovanja podjetij. Ne moremo niti mimo tega, da je trenutna gospodarska situacija v svetu dobra; različne regije sicer rastejo z različno hitrostjo, kar je popolnoma normalno, vendar je rast pozitivna in tudi napovedi prihodnje ekonomske dinamike so večinoma optimistične.

V letu 2018 ostajamo naklonjeni delniškim trgom, saj bomo po našem mnenju priča nadaljevanju trenda gospodarske rasti in tudi rasti rezultatov poslovanja podjetij. Glede na že zdaj visoka vrednotenja delnic ni smiselno računati na rast cen delnic zaradi ekspanzije cenovnih kazalnikov, kljub vsemu pa bi bila lahko rast cen delnic podprta z boljšimi rezultati poslovanja podjetij.

Avtor: Alexandr Gutiera, Triglav skladi

DNEVNIK, STR. 33, 9. 12. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več