Sob 30 Mar 2019

Dobro četrtletje za delnice

Prvo četrtletje letošnjega leta se je končalo in vlagatelji v delnice so brez dvoma lahko zadovoljni s situacijo na borzah v zadnjih treh mesecih. 

Indeks delnic podjetij iz razvitih držav MSCI World je v omenjenem obdobju zrasel za več kot 13 odstotkov (merjeno v evrih), od najvišje zgodovinske vrednosti pa ga ločita še manj kot dva odstotka.

Med razvitimi državami velja izpostaviti delniški trg ZDA, ki je sicer zrasel manj kot na primer delniški trgi Kanade, Belgije ali pa Italije, vendar je zaslužen za več kot 65 odstotkov rasti že omenjenega indeksa MSCI World. Če že govorimo o donosnosti ameriških delnic, bo mogoče za bralce tega prispevka zanimiv naslednji podatek: po ocenah švicarske banke Credit Suisse je bil v zadnjih 118 letih ameriški delniški trg drugi najdonosnejši delniški trg na svetu (merjeno v ameriških dolarjih in ob upoštevanju negativnega vpliva inflacije). In še en zanimiv podatek iz istega vira – leta 1900 je ameriški delniški trg predstavljal 15 odstotkov svetovnega delniškega trga, leta 2018 je ta delež znašal 53,3 odstotka. Med dogodki, ki so v zadnjem času poželi največ pozornosti vlagateljev v ameriške delnice in ki lahko vplivajo na ameriški trg tudi v prihodnje, velja omeniti razliko med donosnostjo 10-letne obveznice in 3-mesečne zakladne menice, ki je pred tednom dni postala negativna. Krivulja donosnosti je s tem v določenem intervalu postala inverzna. Glede na to, da mnogi inverznost krivulje štejejo za enega od indikatorjev prihodnje recesije, ni presenetljivo, koliko pozornosti je bilo namenjene temu dogodku. Pregled novic in izjav na Bloombergu sicer razkriva, da strokovnjaki ne vidijo pretiranih razlogov za skrb.

Pomirjajoče izjave so dali tudi predstavniki čikaškega in bostonskega Feda ter nekdanja predsednica Feda Janet Yellen. Dejstvo je, da bo ameriško gospodarstvo slej ko prej zdrsnilo v recesijo. Zelo verjetno se to ne bo zgodilo letos, mogoče tudi ne v letu 2020. Ne glede na to, kdaj bo recesija nastopila, se morajo vlagatelji zavedati, da vsaki recesiji sledi obdobje gospodarske rasti. To je odraz cikličnosti gospodarstev, v katerih trenutno živimo.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 30. 3. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več