Sob 6 Jun 2015

Dobri obeti

Prvih pet mesecev v letošnjem letu je za nami, vlagatelji na svetovnih  delniških trgih pa so lahko z donosi izjemno zadovoljni. Osrednji globalni delniški indeks S & P 1200 je do konca maja dosegel 15,1-odstotni donos, gledano regionalno so evropske delnice, združene v indeks S & P 350, dosegle 16,3-odstotni donos, ameriške iz indeksa S & P 500 13,3-odstotni, medtem ko so delnice kitajskih podjetij, ki kotirajo na hongkonški borzi, zrasle v povprečju za 35 odstotkov, 29 odstotkov pa je zrasel indeks TOPIX, ki predstavlja japonska podjetja. Izmed sektorjev sta najvišji donos v prvih petih mesecih letos dosegla sektor farmacije in zdravstva (21,7 odstotka) ter sektor potrošnih dobrin (18,9 odstotka), najslabšo pa sektor javne oskrbe (6,5 odstotka) ter energije (8,3 odstotka).

Razlogov za optimizem in rast tečajev je več, glavni pa so ukrepi centralnih bank za spodbuditev gospodarske rasti predvsem na Japonskem, v Evropi in na Kitajskem ter izredno nizke obrestne mere in nizka donosnost obveznic. V zadnjem obdobju smo priča nekoliko višji stopnji volatilnosti na trgu, ki je predvsem odraz negotovosti v zvezi z nadaljnjim reševanjem Grčije in njenih dolgov. Od sredine marca ko je cena nafte dosegla dno, gre izpostaviti njeno strmo rast, saj je od takrat do konca maja pridobila okrog 33 odstotkov vrednosti in se giblje okrog 60 dolarjev za sodček.

Kljub že doseženim donosom do konca leta je na delniških trgih pričakovati nadaljevanje optimističnega vzdušja, predvsem zaradi pozitivnih učinkov ukrepov centralnih bank na gospodarstva, zato bi priporočal nekoliko višjo izpostavljenost do podjetij iz Evrope ter Azije, medtem ko bi izpostavljenost do ameriških podjetij zmanjšal, saj se v ZDA še do konca letošnjega leta pričakuje zvišanje temeljne obrestne mere.

 

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 6. 6. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več