Pet 22 Apr 2011

Dobre objave poslovnih rezultatov

Svetovni delniški indeksi na krilih dobrih poslovnih rezultatov v zadnjih dneh pridobivajo na vrednosti in so se tako bistveno okrepili glede na padce, ki so bili posledica potresa na Japonskem. Objave v zadnjih dneh nakazujejo na dobro poslovno okolje večine ameriških podjetij, ki so s svojimi rezultati presegali pričakovanja analitikov, obenem pa tudi napovedi kažejo zaupanje managementa v uspešno in stabilno prihodnje poslovanje. Zaenkrat smo sicer videli šele uvod v sezono objav, za dokončno oceno bo potrebno počakati še kakšen teden ali dva, glede na videno pa bo očitno večina objav dobra.

Glavni ameriški indeks S&P 500 tako do trenutka pisanja v letošnjem letu beleži donos 6,1 odstotka (v eurih -2,5 odstotka), indeksi glavnih evropskih trgov so v povprečju pridobili okoli 5 odstotkov, japonski NIKKEI pa zaradi potresa in naravne katastrofe beleži padec za 5,3 odstotka (v eurih - 13,5 odstotka). Še precej slabši je za investitorje v letu 2011 borzni parket v Ljubljani, saj indeks SBITOP nadaljuje v starem stilu, letos je tako izgubil 10,7 odstotka, med člani indeksa pa prav vse delnice z izjemo »najboljšega soseda« beležijo padec. S pravim hladnim tušem in padcem za 3,72 odstotka je borza v Ljubljani svoje stranke postregla včeraj. Kratek skok na obvezniški trg pokaže, da je evropska dolžniška kriza vse prej kot zaključena, navkljub nekaj pozitivnim novicam v tem tednu se temni oblaki očitno še vedno zgrinjajo nad evropsko celino.

Zahtevani donosi za posamezne obveznice najbolj kritičnih evropskih držav dosegajo nove najvišje vrednosti, vedno bolj so glasna tudi ugibanja o možnih odpisih in prestrukturiranju grškega dolga. Desetletna grška obveznica tako prinaša kar 14,9-odstoten donos, irska obveznica enake ročnosti 10,4 odstotka ter portugalska 9,5 odstotka. Španija kot zadnja trdnjava še ne kaže večje panike med vlagatelji, saj za njeno 10-letno obveznico zahtevajo donos v višini 5,5 odstotka. Depreciacija dolarja napram ostalim glavnim svetovnim valutam še naprej pozitivno vpliva na gibanje vrednosti surovin, med katerimi smo v preteklosti največkrat omenjali zlato in srebro. Pregovorno najboljši hranilec vrednosti tako kot za stavo dosega nove rekorde, zadnji znaša že 1.509 dolarjev za unčo.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo