Pet 23 Apr 2010

Dobre objave podjetij

Nahajamo se v obdobju objav poslovnih rezultatov podjetij za prvi kvartal letošnjega leta, ki obenem dajejo utrip oz. smer delnicam na svetovnih borzah. V torek je z izjemno dobrimi rezultati postregel in dvignil celotni delniški trg ameriški tehnološki velikan Apple, ki je prodajo glede na lansko leto povečal za 49 odstotkov na 13,5 milijarde dolarjev, hkrati pa njegov »kreator uspeha« Steve Jobs v prihodnje obljublja še več novih specialnih produktov. V nadaljevanju tedna se je trg kljub še drugim dobrim objavam, na primer investicijske banke Morgan Stanley, gibal okrog ničle, predvsem na račun razočaranj glede napovedi zdravstvenih podjetij, da bo nova ameriška zdravstvena zakonodaja prizadela njihovo prodajo ter novih skrbi glede grškega bankrota zaradi prevelikih dolgov. V glavnem ameriškem indeksu je do sedaj objavilo okrog 20 odstotkov podjetij, v 83 odstotkih pa so podjetja objavila bolje od pričakovanj analitikov.

Na evropski celini se je ta teden situacija na borzah precej poslabšala predvsem na račun že dobro znanega problema Grčije. Vlagatelji so zopet precej zaskrbljeni, da bi morebiti Grčija razglasila nezmožnost odplačevanja dolgov, kar je razvidno iz stroškov zadolževanja, ki so se povzpeli na rekordne ravni, saj znaša donosnost 10- letne državne obveznice čez 8 odstotkov, kar je največ po letu 1998. Grčija se je v tem tednu začela pogajati z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o podrobnostih glede reševalnega paketa v višini 45 milijard evrov, pogajanja pa potekajo predvsem okrog varčevalnih ukrepov, ki jih mora kot pogoj sprejeti Grčija. Po sedanjem dogovoru, bi države s skupno evropsko valuto za pomoč Grčiji prispevale 30 milijard evrov v obliki triletnih bilateralnih posojil z okrog pet odstotno obrestno mero, 15 milijard evrov pa bi prispeval Mednarodni denarni sklad.

Dodatno zaskrbljenost na trge prinaša »domino effect«, ki bi se lahko iz Grčije razlil na problematične države kot so Portugalska, Španija in Italija. Investitorji se posledično vse bolj sprašujejo glede krhkosti in vzdržnosti evropskega gospodarskega okrevanja. V končni fazi se to odraža na delniških trgih, kjer lahko opazimo, do so letos evropske delnice v povprečju po donosnosti precej slabše od ameriških, nekaj razlike gre sicer tudi na račun padca evra v primerjavi z ameriškim zelencem.

Veliko manj problematična zgleda azijska regija, kjer se na eni strani soočamo s hitrim gospodarskim okrevanjem, saj je kitajska gospodarska rast v prvem četrtletju znašala kar 11,9 odstotka, po drugi strani pa se Kitajska sooča z nepremičninskim balonom, kjer bo morala z ustreznimi restriktivnimi ukrepi cene nepremičnin umiriti. To se bo poznalo na rasti dobičkov podjetij v regiji in nenazadnje tudi v ohlajanju gospodarski rasti.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt