Pet 16 Maj 2014

Dobički dobri, prihodki nekoliko zadržani

Smo že globoko v sezoni objav poslovnih rezultatov za prvi letošnji kvartal, zato je smiselno, da naredimo kratek pregled uspešnosti poslovanja največjih svetovnih podjetij. Iz indeksa največjih svetovnih podjetij S&P GLOBAL 1200 je tako do trenutka pisanja prispevka svoje medletne poslovne rezultate razkrilo 959 podjetij. Glede na prikazano lahko ugotovimo, da so se podjetja še enkrat več dobro prilagodila na spremenjene razmere v poslovnem okolju. Pričakovanja analitikov glede ustvarjenega dobička je preseglo 66,1 odstotka podjetij, 33,2 odstotka objav je bilo slabših in 0,7 odstotka skladnih s pričakovanji. Nekoliko manj uspešna so bila podjetja pri realizaciji prihodkov iz prodaje, saj je pričakovanja presegla dobra polovica (51,6 odstotka).

Geografsko gledano so se najbolje odrezala ameriška podjetja, ki so še enkrat več pokazala, da se odlično soočajo z vsemi poslovnimi izzivi. Tako je kar 75,9 odstotka podjetij preseglo pričakovanja, dobrih 23 odstotkov podjetij pa je objavilo slabše rezultate od pričakovanj. Po posameznih gospodarskih sektorjih so najbolj presegla pričakovanja podjetja iz sektorjev energija, informacijska tehnologija in industrija, najbolj pa so razočarali oz. bolje rečeno najmanj presenetila pa so podjetja iz sektorjev telekomunikacij, osnovnih potrošnih dobrin, materialov in zdravstva. Podobna sektorska slika velja tudi za indeks svetovnih podjetij, kar je glede na njegovo sestavo in delež ameriških podjetij deloma tudi razumljivo.

Dobre objave poslovnih rezultatov in druge makroekonomske novice so podlaga za optimističen pogled na delniške trge tudi v prihodnje, še posebej ob upoštevanju nizkih zahtevanih donosov do dospetja na obvezniških trgih in nadaljevanju nekaterih stimulativnih ukrepov glavnih centralnih bank. Poleg tega pregled finančnih kazalnikov kaže, da kljub pretekli močni rasti in rekordnim vrednostim posameznih indeksov nismo v območju pretiranih vrednotenj. Pričakovano razmerje med ceno in dobičkom indeksa (P/E) tako znaša za glavni ameriški indeks okroglih 16, kar je skladno z dolgoletnimi povprečji. Vrednosti za glavne evropske indekse pa so še nekoliko bolj ugodne. Nemški DAX tako trenutno kotira pri razmerju 13,6, podobno britanski FTSE 100 pri 14,1, nekoliko dražji pa je francoski CAC 40 s 15,2.

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 16. 5. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več