Sob 2 Apr 2016

Dinamično prvo četrtletje

Za nami je prvo četrtletje v letošnjem letu, ki je bilo za vlagatelje na kapitalskih trgih precej dinamično, saj smo v prvi polovici na borzah videli predvsem rdečo barvo, v drugi pa se je situacija obrnila in so se številke obarvale zeleno. Kljub popravkom ima globalni indeks S&P Global 1200 v prvem četrtletju negativni donos v višini 5 odstotkov, predvsem na račun japonskih delnic, katerih vrednost se je znižala v povprečju za 9 odstotkov, pa tudi evropskih, katerih indeks SPEURO 350 se je znižal za 7,7 odstotka. Bolje so se odrezala ameriška podjetja iz indeksa S&P 500, katerega vrednost se je znižala za 3,8 odstotka, ter podjetja iz razvijajočih se trgov, saj se je vrednost indeksa MSCI EM zvišala za 0,6 odstotka. V tem obdobju se je znižala vrednost dolarja v primerjavi z evrom, in sicer za 4,8 odstotka, predvsem zaradi znakov ameriške centralne banke, da ne bo hitela z zviševanjem temeljne obrestne mere. Cena nafte WTI se je v prvem četrtletju znižala za 1,2 odstotka, tako da se trenutno giblje okoli 33,40 evra za sodček.

Če v globalnem indeksu delnic S&P Global 1200 pogledamo, kakšni so donosi posameznih sektorjev, ugotovimo, da so se v prvem četrtletju najbolje odrezali sektor javne oskrbe (+3,2 odstotka), sektor telekomunikacij (+1,8 odstotka) in sektor energije (-0,1 odstotka). Po drugi strani sta se najslabše odrezala sektorja financ ter zdravstva in farmacije, ki sta izgubila vsak po 11,3 odstotka, ter sektor potrošnih dobrin, ki je izgubil 5,6 odstotka.

V zadnjem mesecu smo priča naporom centralnih bank, ki se trudijo z ukrepi okrepiti gospodarsko rast, kar pozitivno vpliva na rast delnic. Makroekonomski podatki za ZDA ostajajo zelo dobri, spodbudni so zadnji podatki iz Kitajske, ki ponovno kaže znake zagona industrije, tako da lahko optimistično zremo v naslednje četrtletje.

GRAF: Gibanje globalnega delniškega indeksa SPGLOB 1200 v zadnjih 5 letih

Vir: Bloomberg

Avtor: mag. Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 2. 4. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več