Pon 27 Aug 2018

Dežela nasmehov ni podlegla pretresom

Trgi v razvoju Tajska se je za zdaj izognila večini tveganj, povezanih z okoljem

V zadnjih tednih je možno zaslediti precej člankov o trgovinskih vojnah ter stanju v Turčiji. Vseeno se na trgih v razvoju še vedno najdejo države, ki trenutno nimajo bistvenih gospodarskih težav.

Potem ko je ameriška centralna banka začela dvigovati obrestne mere, se je marsikatera centralna banka v državah v razvoju znašla v situaciji, ko je morala dvigniti obrestno mero, saj je prišlo do odliva kapitala. Tajska centralna banka nima takih skrbi. Odliva kapitala ni bilo. Država dosega precejšen zunanjetrgovinski presežek, ena najpomembnejših panog pa je turizem, saj v državo prihaja vedno več turistov. Domača valuta, baht, tako v letošnjem letu ni izgubila veliko vrednosti proti ameriškemu dolarju, medtem ko je proti evru celo pridobila.

Inflacija je vseskozi nizka. Zadnji podatek je 1,46 odstotka, medtem ko so še lani zaznavali celo blago deflacijo. Višja cena nafte je pripomogla, da so se izkopali iz deflacije, pri čemer je do 4-odstotne inflacije, pri kateri bi centralna banka verjetno intervenirala z dvigom obrestne mere, še dolga pot.

Nizke obrestne mere pozitivno vplivajo na gospodarsko rast, ki je po zadnjih podatkih 4,6-odstotna, medtem ko je trend krepitve gospodarske rasti moč opaziti od leta 2014.

Država je precej odvisna od izvoza, ki sestavlja približno 60 odstotkov BDP, pri čemer ga gre večina v Kitajsko, ZDA in Japonsko. Trenutno tajsko gospodarstvo ni prizadeto zaradi trgovinskih vojn, vendar utegne čutiti posledice, če bi se razmere zaostrile. Turizem je ciklična panoga, odvisna je od globalnih gospodarskih gibanj. Dokler svetovno gospodarstvo raste, je mogoče pričakovati dobre rezultate. 

Letos je tajski borzni indeks SET izgubil 2,8 odstotka vrednosti, merjeno v domači valuti, medtem ko je, merjeno v evrih, zaradi apreciacije domače valute ostal nekoliko nad izhodiščem.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

 

Objavljeno v: Delo, P&D, str. 16, 27. 8. 2018, rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt