Pet 22 Nov 2013

Deset priložnosti in pasti za vlagatelje.

Leto 2013 se počasi približuje h koncu in banke, borznoposredniške hiše ter drugi ponudniki investicijskih storitev pripravljajo in objavljajo napovedi in priporočila za leto 2014. Ameriška investicijska banka Goldman Sachs v svojem pregledu najaktualnejših tem v letu 2014 izpostavlja deset priložnosti oziroma nevarnosti, na katere morajo paziti vlagatelji.

  • Gospodarsko okrevanje v razvitih državah se bo pospešilo, z izjemo Japonske, kjer naj bi dvig davka na potrošnjo negativno vplival na makro okolje.
  • Monetarna politika centralnih bank iz območja G4, kamor spadajo ZDA, Velika Britanija, evro območje in Japonska, bo tudi v letu 2014 ohlapna.
  • Centralne banke razvijajočih se držav ter razvitih držav izven G4 območja bodo na drugi strani zelo verjetno začele dvigovati obrestne mere.
  • Premija za tveganje na delniških trgih razvitih držav se bo zmanjšala, vendar bo še vedno visoka glede na zgodovinsko povprečje.
  • Vlagatelji, ki zasledujejo carry strategije, smisel katerih je v izposojanju sredstev na enem segmentu trga in investiranju le-teh na drugem, bodo morali obrniti svojo pozornost na bolj tvegane in nelikvidne finančne inštrumente, na primer obveznice z visoko zahtevano donosnostjo, podrejene obveznice, obveznice in valute razvijajočih se držav.
  • Gospodarstva, ki izvajajo ohlapno monetarno politiko z namenom, da preprečijo apreciacijo svojih valut ter zmanjšajo zunanje pritiske na gospodarstvo, se bodo morali odločiti, ali ni že čas za strožjo monetarno politiko.
  • Razvijajoča se gospodarstva bodo pod pritiskom tudi v letu 2014, gospodarska rast v razvitih državah pa bo pomagala predvsem državam-izvoznicam.
  • Razlike med razvijajočimi se državami se bodo širile: v najslabšem položaju bodo gospodarstva s primanjkljajem na  tekočem računu ter nizko izpostavljenostjo do razvitih držav.
  • Zaradi rasti ponudbe bodo v naslednjem letu cene surovin pod pritiskom: najbolj se lahko pocenijo baker, železova ruda, zlato in fižol.
  • Zaradi previsoke ravni pesimizma je stabilna - čeprav nižja kot v preteklosti - gospodarska rast na Kitajskem lahko priložnost za vlagatelje.   

Ne glede na to, ali se strinjamo z analitiki Goldman Sachs ali ne, ni dvoma, da bodo morale centralne banke prej ali slej zvišati obrestne mere, medtem ko razvijajoče se države nujno potrebujejo strukturne reforme. Skrbi glede uspešnosti in trajanja obeh procesov bodo tudi v prihodnje pomembno vplivale na kapitalske trge.

Avtor: Alexandr Gutirea, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi