Pon 13 Mar 2017

Delniški trgi so do zdaj pričakovanja že presegli

Delniški trgi so v prvih dveh mesecih letos gotovo izpolnili oziroma celo presegli pričakovanja investitorjev, saj so svetovni indeksi dosegli rekordne ravni, tako je svetovni delniški indeks S & P Global 1200 dosegel petodstotno rast, merjeno v evru, kar je nad povprečjem v zadnjih desetih letih.

Najdonosnejša regija letos so trgi v razvoju, sledijo trgi Severne Amerike, Japonska, najmanj donosen trg pa je Evropa. Med obvezniškimi razredi je letos najdonosnejši segment tako imenovane »high yield obveznice« oziroma visoko donosne obveznice, sledijo podjetniške obveznice ter državne obveznice. Če pogledamo sektorske indekse, ugotovimo, da so v tem obdobju največ pridobili sektor informacijske tehnologije (8,6 odstotka), sledi sektor zdravstva in farmacije (7,1 odstotka) ter sektor materialov in surovin (5,4 odstotka), po drugi strani pa so se najslabše izkazali sektor nepremičnin (3,3 odstotka), sledi sektor telekomunikacij (-0,6 odstotka) ter sektor energije (-5,9 odstotka).

Za nami so skoraj vse objave rezultatov podjetij za zadnji kvartal preteklega leta, saj je v indeksu S & P Global 1200 objavilo že 1121 podjetij. To pomeni 94 odstotkov vseh objav. Objave so bile povprečno nad pričakovanji analitikov, tako na ravni prihodkov, kjer je 52 odstotkov podjetij pozitivno presenetilo, kot na ravni objave dobička, kjer je z objavo pozitivno presenetilo kar 63 odstotkov podjetij.

Dobri makroekonomski podatki v ZDA nakazujejo, da bo ameriška centralna banka na naslednjem zasedanju 15. marca spet zvišala obrestno mero, posledica česar je krepitev vrednosti ameriškega dolarja. Veliko se pričakuje od obljub novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, predvsem v smislu zniževanja davčnih in regulatornih obremenitev ter velikih vlaganj v javno infrastukturo ter obrambo, kar bo zelo pripomoglo k nadaljnji rasti ameriškega gospodarstva. Ta naj bi v prihodnjih desetih letih povprečno znašala 3,5 odstotka, hkrati Trump napoveduje, da bo v prihodnjem desetletju ustvaril 25 milijonov novih delovnih mest, kar bo za njegovo administracijo kljub bogatim poslovnim izkušnjam gotovo velik zalogaj.

OECD v najnovejšem marčnem poročilu ocenjuje, da bo letošnja svetovna gospodarska rast znašala 3,3 odstotka, leta 2018 pa 3,6 odstotka, kar bo predvsem posledica fiskalnih spodbud največjih svetovnih ekonomij, v prvi vrsti ZDA in Kitajske. Izmed razvitih ekonomij glede na napovedi OECD o gospodarski rasti najbolje kaže ZDA, sledi Evropa z okoli 1,6-odstotno rastjo BDP ter Japonska z enoodstotno rastjo BDP. Med razvijajočimi se trgi najbolje kaže Indiji, ki se ji napoveduje za letos 7,3- ter 7,7-odstotna rast BDP leta 2018, za Kitajsko pa se letos pričakuje 6,5-odstotna rast ter 6,3 odstotna prihodnje leto.

Glede na trenutno sliko smo naklonjeni delniškemu trgu, saj smo priča gospodarski rasti, spodbudam, nizkim stroškom zadolževanja ter relativno ugodnim vrednotenjem podjetij. Kot bolj zanimive vidimo delnice v ZDA ter delniške trge držav v razvoju.

 

GRAF: S&P Global 1200 v indeksnih točkah

Vir: Bloomberg

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Več kot polovica podjetij iz indeksa S& P Global 1200 je pozitivno presenetila s poslovnimi rezultati.

Delo, str. 14, 13. 3. 2017, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi