Pet 11 Jan 2013

Delniški trgi nadaljujejo z rastjo

Svetovni delniški trgi tudi v tem tednu nadaljujejo z rastjo. Vrednost ameriškega indeksa S&P 500, ki meri gibanje vrednosti 500 največjih podjetij po tržni kapitalizaciji, je blizu najvišjih vrednosti v zadnjih petih letih, od najnižje vrednosti iz marca 2009 pa se je več kot podvojila. Prvi trgovalni dnevi letošnjega leta so tako povsem v skladu z napovedmi večine investicijskih hiš, ki napovedujejo, da bo tudi leto 2013 nadpovprečno za delniške trge. Včeraj so optimizem vlagateljev dvignili podatki o izvozu kitajskega gospodarstva, ki je v zadnjem mesecu preteklega leta zabeležil 14 odstotno rast v primerjavi z letom poprej, kar je skoraj trikrat več od napovedi analitikov. Z nekoliko slabšimi podatki je včeraj postreglo ameriško ministrstvo za delo, saj se je število ljudi, ki so v preteklem tednu zaprosili za nadomestilo za brezposelnost, nepričakovano povečalo. Kljub temu ameriški trg dela kaže relativno robustno podobo. Število novih zaposlitev znaša 150.000 na teden in je na ravni zaposlovanja iz leta 2011. Za dodatni optimizem je včeraj poskrbel prvi mož Evropske centralne banke z izjavo o izboljševanju razmer v EU. Mario Draghi namreč napoveduje, da se bo v drugi polovici letošnjega leta pričelo okrevanje evropskega gospodarstva, ter da se bodo zahtevane donosnosti za zadolževanje najbolj problematičnih evropskih držav še naprej zniževale.

Vlagatelji bodo v naslednjih tednih osredotočeni predvsem na objave poslovnih rezultatov ameriških podjetij. Sezono objav je ta teden odprl največji ameriški proizvajalec aluminija Alcoa, ki je postregel z nadpovprečnimi rezultati. Prodaja podjetja je bila nad pričakovanji, poslovni rezultat pa v skladu z napovedmi. V podjetju sicer pričakujejo, da se bo povpraševanje po aluminiju letos povečalo za 7%, s čimer bi se povpraševanje v zadnjem desetletju podvojilo. Za bolj natančno sliko ameriškega podjetniškega sektorja bo sicer treba počakati še na nekaj objav. Konsenz napovedi analitikov za zadnje četrtletje znaša 2,9%, kar bi bila druga najnižja četrtletna rast po letu 2009.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo