Pet 30 Mar 2012

Delniški trgi kot v najboljših časih

Svetovni delniški trgi se očitno zgledujejo po egipčanski ptici Feniks, le da za svoj ponoven začetek ne potrebujejo 500 let, ampak bistveno manj. Če smo dobra tri leta nazaj, natančno do 6. marca 2009 le stežka spremljali vsakodnevne borzne padce in nove večletne najnižje vrednosti glavnih borznih indeksov, ki so jih spremljale nič kaj spodbudne novice o stanju finančnega sistema in najpomembnejših gospodarstev, lahko danes govorimo o novem vzletu pomlajenega Feniksa. Bolj vraževerni bi pripomnili, da je imel prste vmes tudi sam Satan, saj je glavni ameriški delniški indeks S&P 500 najnižjo vrednost dosegel ravno pri 666 indeksnih točkah. Do trenutka pisanja je tako v treh letih okreval za 109 odstotkov in nadomestil večino padcev iz 2008 in začetka 2009, do nove najvišje vrednosti mu tako ne manjka več prav veliko, bolj natančno le še (ne)srečnih 13 odstotkov. Rekordna vrednost iz oktobra 2007 je sicer le nekaj dni zdržala nad tistimi iz marca 2000, potem pa se je začela hitra in enosmerna pot navzdol.

Ostali pomembnejši svetovni borzni indeksi se zaradi posameznih specifičnih okoliščin zadržujejo različno visoko glede na pretekle rekordne vrednosti, za večino pa velja skupen imenovalec, ki pravi, da so si precej opomogli in se približujejo preteklim najvišjim vrednostim. Napisano ne velja za borzo v Ljubljani, kjer indeks praviloma potuje le navzdol, tako tudi letos navkljub splošnemu zelenilu po svetu beleži 1,6-odstotno zmanjšanje. Rekordne vrednosti iz septembra 2007 so seveda utopične, saj bi bila potrebna kar 384,3-odstotna rast, kar bolj meji na film žanra znanstvena fantastika, kot pa realen scenarij v prihodnjih nekaj letih. Svoje dodaja tudi specifična struktura indeksa SBITOP, kjer kar 79 odstotkov uteži predstavljajo delnice iz defenzivnih panog, ki praviloma ne dosegajo nadpovprečnih stopenj rasti, sploh če je njihovo poslovno okolje takšno, da je gospodarska rast relativno nizka, kar velja za Slovenijo. Da je seveda vse mogoče nas iz dneva v dan prepričujejo delnice Appla, ki dosegajo nove najvišje vrednosti, zadnji rekord v sredo tako znaša 621 dolarjev za delnico, donos v letošnjem letu pa okroglih 50 odstotkov. Da je Apple z naskokom največje podjetje po tržni kapitalizaciji na svetu več ne velja posebej omenjati, saj drugi Exxon Mobil zaostaja že kar 167 milijard dolarjev, pokojni Steve Jobs pa se je tako očitno zapisal v zgodovino s še bolj zlatimi črkami kot Rockefeller.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več