Pon 2 Jun 2014

Delniški trgi dosegajo najvišje ravni v zadnjih letih

V Evropski monetarni uniji se obetajo ukrepi Evropske centralne banke za zvišanje inflacije

Svetovni delniški trgi te dni dosegajo nove najvišje nivoje v zadnjih letih, in sicer predvsem na krilih dobrih četrtletnih rezultatov podjetij, ki so dobri, ter spodbudnih makroekonomskih podatkov največjih svetovnih gospodarstev. Osrednji ameriški indeks S&P 500 je dosegel zgodovinsko najvišjo vrednost pri 1914 točkah. To je treba pripisati predvsem objavi indeksa zaupanja potrošnikov, ki se je z 81,7 točke okrepil na 83 točk, in objavi kazalca naročil za trajne dobrine, ki se je zvišal že tretji mesec zapored. To je jasen znak, da bo panoga industrije v ZDA pomagala k rasti BDP.

 V Evropski monetarni uniji se obetajo ukrepi Evropske centralne banke, ki ji predseduje Mario Draghi, da bi zvišali stopnjo inflacije, saj je občutno prenizka. Veliko priznanih svetovnih ekonomistov namreč vse bolj opozarja na možnost deflacije. S paketom ukrepov, ki naj bi začeli veljati prihodnji mesec, želi ECB obenem stimulirati gospodarsko rast v evropskem območju, kar že delno pozitivno vpliva na evropske delniške trge.

Iz drugega največjega svetovnega gospodarstva – Kitajske - prihajajo dobre novice, saj se gospodarska rast stabilizira, letna napoved rasti BDP ostaja pri 7,5 odstotka. Velike zasluge za to ima rast dobičkov podjetij iz industrijske panoge. Obenem je šef kitajske centralne banke napovedal, da bodo z ukrepi dodatno spodbujali gospodarsko rast; tudi s šibkejšo valuto, ki bo pomagala izvoznikom.

Splošno gledano so delniški trgi v dobri kondiciji. Največja svetovna gospodarstva napovedujejo rast BDP, objave podatkov so spodbudne, ukrepi centralnih bank so primerni in pomagajo gospodarstvom, vrednotenja pa niso previsoka. V glavnem ameriškem indeksu S&P 500 se trguje po 16,2-kratniku napovedanega povprečnega dobička podjetij, ki sestavljajo indeks, kar je še vedno pod povprečjem, ki znaša 16,7. Obrestne mere so zelo nizke in bodo na teh ravneh ostale še kar nekaj časa, zato imajo delniški trgi še naprej dobre možnosti za rast.

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 2. 6. 2014, rubrika: Svetovni trgi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt