Pon 25 Maj 2020

Delniški trg okreva hitreje kot realno gospodarstvo

Kaže, da bodo kot zmagovalci izšli predvsem investitorji, ki se osredotočajo na tehnološka podjetja v ZDA.

S postopnim rahljanjem ukrepov, katerih namen je bila omejitev pandemije, se počasi prebujajo tudi posamezne ekonomije. Vrednost v četrtek objavljenih anketnih podatkov IHS Markit nakazuje, da se je ekonomska aktivnost v Evropi maja zmanjšala manj, kot je bilo pričakovano.

Kompozitni indeks, ki pokriva tako storitve kot tudi predelovalne dejavnosti, znaša 30,5, kar je precej več od aprilskih zgodovinsko nizkih 13,6. Kljub vsemu objavljene vrednosti še vedno pomenijo fazo krčenja evropskega gospodarstva, s čimer je jasno, da bodo letos države v veliki večini zaznavale upad gospodarske aktivnosti glede na predhodno leto. Kolikšen bo, pa je odvisno od več dejavnikov, tudi od tega, kdaj in v kolikšni meri se bo življenje vrnilo na običajne tirnice.

Glavni ekonomist družbe IH Markit je ob objavi podatkov napovedal, da bo letošnje zmanjševanje v Evropi znašalo okoli devet odstotkov, okrevanje bo počasno in bo trajalo več let, predvsem zaradi premajhnega povpraševanja tudi po koncu zdravstvene krize.

Manj črnogledi so tudi tokrat kapitalski trgi, kar je razvidno iz gibanja borznih indeksov v zadnjih dveh mesecih. Vrednost ameriškega delniškega indeksa S & P ZDA se je od 23. marca, ko beležimo letošnje najnižje vrednosti, v evrih zvišala za 30 odstotkov, vrednost evropskega pa za 22 odstotkov. Tokratna kriza je še dodatno razkrila razlike med posameznimi podjetji, panogami in regijami.

Nemalo podjetij znotraj posameznih industrij je namreč še vedno globoko v rdečih številkah, po drugi strani pa lahko najdemo številna, pri katerih so cene delnic dosegle najvišje vrednosti v vsej svoji zgodovini. Večino teh predstavljajo tehnološka podjetja ter podjetja, katerih izdelki oziroma storitve so podprti z najnovejšimi tehnološkimi rešitvami. Kaže, da bodo prav zaradi tehnologije tudi tokrat kot zmagovalci izšli predvsem investitorji, ki se osredotočajo predvsem na ZDA. Žal bo med poraženci znova Evropa, predvsem zaradi primanjkljaja inovacij in razvoja ter nižje stopnje implementacije razvojnih pobud v realno gospodarstvo oziroma izdelke in storitve. Zaostanek v tej prvini je še najočitnejši ob primerjavi z ZDA in Azijo.

Investitorji seveda še vedno tudi spremljajo podatke o širjenju virusa. Čeprav se zdi, da se v večini držav stanje izboljšuje, je na splošno gledano epidemija še vedno v vzponu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je pretekli teden število na novo okuženih doseglo najvišji dnevni porast. Tudi zato so na začetku preteklega tedna kapitalski trgi dobili dodaten zagon, ko je biotehnološko podjetje Moderna objavilo pozitivne rezultate kliničnega testiranja cepiva.

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi

 

Objavljeno v: Delo, dne 24. 5. 2020; Rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt