Sob 3 Dec 2016

Delnice tehnoloških podjetij pod pritiskom

Leto 2016 se končuje in že zdaj lahko rečemo, da bo ostalo v spominu vlagateljev. Nepričakovana odločitev Velike Britanije za izstop iz EU, nič manj nepričakovana izvolitev Trumpa za predsednika ZDA, Opecov dogovor o znižanju količine načrpane nafte, visoka rast cen surovin – ti dogodki bodo še nekaj let vplivali na politično in ekonomsko stabilnost vsega sveta.

Če pogledamo na donosnost posameznih sektorjev (ob upoštevanju dividend in v evrih), bomo opazili, da glede na letošnjo donosnost pet sektorjev izrazito izstopa – to so energetika, surovine in predelovalna industrija, industrija, informacijska tehnologija in finančne storitve. Delnicam podjetij iz sektorjev energetike in predelovalne industrije so koristile višje cene  surovin, vzpodbudni makroekonomski podatki iz Kitajske, izvolitev Trumpa in že omenjen dogovor Opec; delnice podjetij iz sektorjev industrije in finančnih storitev so se pozitivno odzvale ne rezultate predsedniških volitev v ZDA; visoko donosnost delnic podjetij iz sektorja informacijska tehnologije pa pojasnjuje dejstvo, da imajo ameriška podjetja opazno višji delež v tem sektorju, če ga primerjamo z drugimi sektorji (v letošnjem letu v povprečju za skoraj 25 odstotnih točk več glede na povprečni delež ameriških podjetij v drugih sektorjih), ameriški trg pa je bil v letu 2016 nadpovprečno donosen.    

Velja pa omeniti, da je med omenjenimi petimi sektorji sektor informacijske tehnologije trenutno pod največjim pritiskom. Med razlogi so skrbi glede vpliva Trumpove politike na mednarodno trgovino, regulatorna tveganja in bojazen vlagateljev, da se bodo zaradi izvolitve republikanskega predsednika v ZDA odnosi med Silicijevo dolino in Belo hišo poslabšali (tehnološki lobiji so imeli v zadnjih osmih letih velik vpliv na Obamovo administracijo in so v času predvolilne kampanje podpirali Clintonovo). Če spremljate dogajanja na svetovnih borzah, ste verjetno opazili, da so cene delnic tehnoloških podjetij padle 1. in 2. decembra. Ključni razlog je padec cen delnic podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo čipov (indeks Philadelphia Semiconductor je 1. Decembra, merjeno v evrih, izgubil več kot 5 odstotkov vrednosti), ki ga je povzročila objava novice, da je podjetje Apple začelo zniževati obseg naročil za iPhone 7s. Če upoštevamo še visoka relativna vrednotenja delnic proizvajalcev čipov in dejstvo, da so cene delnic teh podjetij prejšnji teden dosegle šestnajstletni vrh, ni presenetljivo, da so se vlagatelji hitro odzvali na negativno novico.

Kaj se bo dogajalo v sektorju informacijske tehnologije v prihodnjih mesecih, je težko napovedati, kajti vrednotenja so po eni strani relativno visoka, po drugi strani pa bo po mnenju analitikov novi iPhone, ki bo predstavljen jeseni 2017, povzročil veliko zanimanje kupcev, kar bo koristilo celotni verigi Applovih dobaviteljev. 

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 15, 3. 12. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več