Pon 11 Jan 2016

Delnice regij v razvoju so lani izgubljale vrednost

LETOS NAJ BI TE DRŽAVE IMELE 4,8-ODSTOTNO GOSOPODARSKO RAST

Leto 2015 bo ostalo v spominu vlagateljev na razvijajočih se trgih kot zelo razburljivo in volatilno obdobje. Indeks delnic podjetij iz razvijajočih se regij je lani zaostal za indeksom delnic podjetij iz razvitih držav za 15,8 odstotne točke, merjeno v evrih oziroma za 8,2 odstotne točke, merjeno v lokalnih valutah.

Čeprav so v prvih štirih mesecih leta 2015 delnice podjetij iz razvijajočih SE držav zrasle za 23,6 odstotka in s tem prehitele delnice podjetij iz razvitih držav za 6,7 odstotne točke (v obeh primerih  merjeno v evrih), je preostanek leta razočaral vlagatelje. Od 27. aprila je indeks delnic podjetij iz držav v razvoju izgubil 25,2 odstotka svoje vrednosti.

Delnice tehnoloških podjetij so padle zaradi šibkega povpraševanja, kitajske delnice, ki kotirajo na šanghajski in shenzhenski borzi, so se »korigirale« navzdol zaradi strožjih pravil pri nakupovanju delnic s posojili, prepovedi prodaj na kratko in spremembe mehanizma valutnega režima, ki ga je uvedla kitajska centralna banka, negativno so na delniške trge vplivali tudi depreciacija valut razvijajočih se držav, pričakovana upočasnitev rasti BDP na Kitajskem, padec cen nafte in surovin ter zvišanje obrestne mere v ZDA.

Prvi dnevi letošnjega leta namigujejo, da bo situacija na delniških trgih držav v razvoju pestra tudi v prihodnje. Šestega januarja je Svetovna banka objavila poročilo o svetovnih gospodarskih trendih, kjer poudarja, da se bo svetovno gospodarstvo moralo navaditi na počasnejšo rast BDP v razvijajočih se državah. Svetovna banka pričakuje, da bodo razvijajoče se države v letu 2016 imele 4,8-odstotno gospodarsko rast in ne 5,4-odstotno, kot so pričakovali prej. Po drugi strani, lahko kot na pozitivno novico gledamo na dejstvo, da bodo - sodeč po napovedih Svetovne banke - vse regije razen Vzhodne Azije in  Pacifika leta 2016 imele hitrejšo gospodarsko rast kot leta 2015. 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi d.o.o.

Objavljeno v: Delo, str. 26, 11. 1. 2016, rubrika: Upočasnjevanje

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2021

Preberite poročilo