Pon 20 Nov 2017

Delnice, odporne na jedrske poskuse

Južnokorejski borzni indeks je pridobil že 25 odstotkov.

Ambicije Severne Koreje glede razvoja jedrskega orožja so dobro znane in pričakovali bi, da imajo negativni vpliv na gospodarstvo Južne Koreje. 

Če pogledamo kapitalske trge, ta trditev ne drži. Borze v Južni Koreji so že navajeni na grožnje s severa, zato jedrski poskusi nimajo večjega vpliva na borzna dogajanja. Potem, ko je v začetku septembra Severna Koreja testirala hidrogensko bombo, je korejski borzni indeks Kospi izgubil le nekaj več kot odstotek vrednosti, ki pa jih je kmalu pridobil. 

Tako tudi jedrski poskus ni uspel zaustaviti pozitivnega trenda na južnokorejskih delnicah. Južnokorejski borzni indeks Kospi je letos pridobil že 25 odstotkov vrednosti, merjeno v lokalni valuti, in 21,9 odstotkov merjeno v evrih. Vzrok je predvsem v rasti delnic v sektorju informacijske tehnologije. Delnice najbolj znanega predstavnika, proizvajalca mobilnih telefonov Samsung, so v letošnjem letu pridobile več kot polovico vrednosti. 

Na začetku oktobra so zrasle delnice korejskih podjetij, ki izvažajo na Kitajsko, oziroma so tako ali drugače odvisne od kitajskega povpraševanja. Zaradi groženj z jedrskim orožjem so Južnokorejci začeli s postavitvijo protiraketnega sistema ameriške izdelave, kar je zelo ujezilo Kitajce. Ti so zato uvedli embargo na potovanja v Južno Korejo, in celo zaprli nekaj trgovin južnokorejskih podjetij na Kitajskem. Južna Koreja je za Kitajce privlačna zaradi potovanj, ki običajno vključujejo nakupe v brezcarinskih trgovinah, medtem ko nekatera podjetja južnokorejske izdelke prodajajo tudi v trgovinah na Kitajskem. Oktobra so se pokazali prvi znaki izboljšanja odnosov, in vrednost delnic podjetij, predvsem proizvajalcev potrošnih dobrin, ki so bile prej pod pritiskom, so se zvišale.  

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

DELO, STR. 20, 20.11.2017, RUBRIKA: TRGI V RAZVOJU 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Mesečno poročilo

  Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

  Preberite poročilo