Pon 13 Apr 2015

Delnice draži poplava denarja centralnih bank

ZA VLAGATELJE JE DOBRA NOVICA, DA SE AMERIŠKI DVIG OBRESTNIH MER ODMIKA

Večji svetovni borzni indeksi spet lepo rastejo. Največ je pridobil japonski Nikkei 225, in sicer dobre 3 odstotke. Več kot dva odstotka sta pridobila še švicarski indeks in britanski FTSE 100. Indeks ljubljanske borze SBITOP je tokrat izkazal rast na ravni evropskega borznega indeksa EURO STOXX50, in sicer je zrasel za dober odstotek. Med večjimi indeksi je še najmanj pridobil ameriški S&P500, zrasel je za slab odstotek. Poplava denarja centralnih bank, še posebno ECB in japonske centralne banke, tako kaže vso svojo moč. Pomemben dejavnik pri vsem tem so seveda pričakovanja, da ameriška centralna banka Fed ne bo tako agresivno dvignila ključne obrestne mere, kot je bilo na začetku napovedano. Podatek o novih zaposlitvah v ZDA je razočaral, zato so se pričakovanja dvigov premaknila na konec leta oziroma celo na začetek prihodnjega, kar je za trge pozitivna novica. Med razvitimi trgi je na letni ravni največ pridobil ravno japonski indeks Nikkei 225, kar 40 odstotkov - njihova centralna banka se je zavezala k neomejenemu tiskanju denarja do dosega makroekonomskih ciljev. V tem času je Eurostoxx 50 pridobil 18 odstotkov, ameriški S&P 500 v dolarjih pa zgolj 13. Pri vsem tem je mogoče najpomembnejši podatek, da naj bi se bilanca centralne banke Japonske povečala na kar 70 odstotkov BDP, bilanca ECB na 35 odstotkov, bilanca Feda pa je nasprotno padla pod 25 odstotkov.

Kako lahko poplava denarja izkrivlja vrednotenja finančnih instrumentov, se lahko vidi tudi v prvi izdaji desetletne švicarske državne obveznice po negativni obrestni meri. Mehika je, prav tako v sredo, v evrih izdala prvo stoletno obveznico po 4,2-odstotni obrestni meri. Investitorji so bolj kot kdaj prej na lovu za donosi. Prav nič čudnega ni, da se marsikateri odloči za nakup bolj tveganih delnic zaradi izplačanih dividend, ki v povprečju za največje evropske delnice znašajo 3,16 odstotka.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 13. 4. 2015, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več