Pon 7 Sep 2020

Delitev delnic, ki so prerasle možnosti vlagateljev

Pomembne spremembe v taktikah upravljavcev premoženja bo prinesla tudi vključitev delnice Tesle v S&P 500

Pretekli teden je bila med odmevnejšimi dogodki nedvomno realizirana delitev delnic dveh tehnoloških gigantov – Appla in Tesle.

Zaradi nore rasti teh delnic v preteklih mesecih je nominalna cena ene delnice v dolarjih presegla raven, ko se mali investitor odloči za nakup ene delnice. S cepitvijo v razmerju 5 : 1 (Tesla) oz. 4 : 1 (Apple) je delnica spet bolj zanimiva za segment malih vlagateljev, ki tako močno okrepijo povpraševanje.

Statistični podatki namreč kažejo, da se je v mesecih, zaznamovanih z novim koronavirusom, oziroma med epidemijo močno povečalo število odprtih trgovalnih računov med mlajšimi malimi vlagatelji. Ljudje so bili doma, internet ter družabni mediji so bili tako rekoč edina vez z zunanjim svetom – in mlajša generacija si je zapolnila dneve tudi tako, da so se prvič podali v svet kapitalskih trgov.

Vsekakor blagovne znamke, kot so Tesla, Apple, Facebook, Amazon, Google, v očeh mlajših investitorjev predstavljajo popolnoma drugačne asociacije, kot jih pomenijo »tradicionalna« stara industrijska podjetja – in seveda se tudi tukaj deloma skriva odgovor na vprašanje, zakaj so imela v zadnjih mesecih ta tehnološka podjetja tako silovito rast.

Tako je podjetje Tesla 11. avgusta napovedalo cepitev delnice v razmerju pet novih delnic za eno staro, zaradi česar je delnica podivjala – v manj kot mesecu dni je zrasla za več kot 80 odstotkov, šele v zadnjih dneh lahko spremljamo manjši tehnični popravek. Razlog za nekaj več kot 10-odstotni padec v zadnjih dneh je predvsem v novici, da je eden od večjih institucionalnih lastnikov prodal večji paket delnic družbe. Odprodaja je delno verjetno posledica zakonskih omejitev posameznih skladov z vidika izpostavljenosti do posameznega izdajatelja. Kljub temu se je zaradi rasti cene delnice njihov relativni delež v celotnem portfelju povišal.

Večje premike delnice lahko šele pričakujemo z uvrstitvijo delnice v prestižni indeks S&P500 – ta posnema gibanje 500 večjih ameriških podjetij. Tesla je namreč izpolnila še enega od zadnjih pogojev za uvrstitev v indeks – in to je poslovanje z dobičkom.

Uvrstitev v indeks niti ne bo imela toliko vpliva z vidika ugleda, bolj bo zanimiv cenovni vpliv, ki ga bo povzročila vključitev delnice Tesle. Na gibanje indeksa je vezano ogromno finančnih produktov – tako vzajemnih skladov, skladov ETF, izvedenih finančnih instrumentov, ki zasledujejo oz. posnemajo gibanje tega indeksa.
V S&P 500 imajo posamezne delnice uteži glede na tržno kapitalizacijo celotnega podjetja in s prihodom takega »giganta« v indeks se karte izrazito premešajo.

Ena od posledic bodo preoblikovanja posameznih portfeljev oz. skladov v smislu, da bodo upravljavci premoženja verjetno dokupovali delnice Tesle in zmanjševali delež delnic, ki se jim je s prihodom Tesle v indeks znižala relativna zastopanost. Seveda je del te pretekle rasti cene delnice Tesle tudi posledica tega pričakovanja – mnogi upravljavci si želijo »prehiteti« trg in so seveda kupili delnice že pred formalno uvrstitvijo v indeks.

Avtor: Janez Javornik, pomočnik direktorja sektorja za individualno upravljanje premoženja

Objavljeno v: Delo, rubrika: Posel & denar, 5. 9. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo