Sob 5 Jan 2019

Decembrski vrtiljak se nadaljuje tudi v novem letu!

Prvi trgovalni dan na svetovnih borzah je minil relativno mirno. Indeksi so se v povprečju zvišali za kako desetinko odstotka in vse je kazalo, da bomo po decembrskem vrtiljaku v leto vstopili bistveno bolj mirno. 

Pa je za novo pošiljko negotovosti ponovno poskrbelo ameriško podjetje Apple, ki je po koncu trgovanja objavilo rezultate prodaje za zadnji kvartal, ko je tradicionalno zaradi praznikov prodaja najboljša. Ameriški tehnološki gigant je prodal »samo« za 84 milijard dolarjev izdelkov, kar je bistveno manj od načrtovanih 89 do 93 milijard dolarjev – gre za upad v višini najmanj pet odstotkov. Delnica je tako četrtkovo trgovanje končala s padcem v višini skoraj desetih odstotkov, kar je v rdeče številke potegnilo tudi glavne svetovne borzne indekse.

Med glavnimi vzroki za upad prihodkov sta predvsem ohlajanje gospodarstva na Kitajskem (posledica seveda tudi Trumpovih ukrepov) ter močan dolar. Če pogledamo še nekoliko bolj analitično gibanje tečaja delnice – od začetka oktobra 2018, ko je delnica Appla dosegla svoj vrh, je bil to četrti najhujši padec tečaja, odkar podjetje proizvaja pametne telefone (junij 2007). Tudi več kot polovica analitikov, ki pokrivajo omenjeno delnico, je znižala ciljno ceno in razprodaja se je lahko začela. Seveda bodo negativnim objavam Appla najverjetneje sledila tudi druga ameriška in evropska podjetja, ki imajo močno prodajo na kitajskem trgu – ta bodo prav tako utrpela padec prihodkov zaradi trgovinskih trenj med Kitajsko, ZDA in Evropo.

Očitno se resnosti situacije zavedajo tudi v Beli hiši in bojazen pred pretiranim gospodarskim ohlajanjem v ZDA kakor tudi na Kitajskem ima za posledico pospešeno nadaljevanje pogajanj med obema vpletenima stranema. Tako že v ponedeljek na Kitajsko potuje ameriška delegacija, ki bo poskušala zbližati stališča in narediti napredek k dokončnemu trgovinskemu sporazumu. Novica je vsaj v petkovem trgovanju nekoliko pomirila pregrete trge, vsekakor pa nas verjetno tudi v prihodnjem tednu čaka povečana volatilnost trgov. V ameriški delegaciji namreč ne bo predstavnikov najvišje oblasti in zanimivo bo spremljati novice, ali bo tokratnemu zasedanju kmalu sledilo srečanje na (naj)višji ravni, kar bi še nekoliko bolj pomirilo trge. Stališča obeh vpletenih strani se seveda še vedno močno razlikujejo in do dokončnega dogovora ne bomo prišli v kratkem.

Situacija trenutno kaže, da na kratki rok izgubljajo predvsem ameriška podjetja, na dolgi rok pa bodo po vsej verjetnosti ZDA iz bitke izšle kot zmagovalka. Oziroma, če na kratko povzamem, sprijazniti se bomo morali z večjo kratkoročno volatilnostjo trgov (v tem letu), da bomo na srednji oziroma daljši rok lahko gledali lepše donose.

Avtor Janez Javornik, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 5. 1. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič