Pet 21 Dec 2012

DAX kot v najboljših časih, unča vse lažja

Počasi se približujemo koncu koledarskega in borznega leta 2012, pred nami je praktično le še nekaj trgovalnih dni, ki po vsej verjetnosti ne bodo pomembneje premešali kart donosov glavnih indeksov v letošnjem letu. Donosi so tako na razvitih trgih dosegali dvomestne številke, pri čemer je absolutni zmagovalec nemški DAX, ki je do trenutka pisanja prispevka svoj letošnjo rast zaokrožil točno na 30 odstotkov, kar je največji donos po letu 2003. Največjo rast znotraj indeksa so beležile delnice Continentala (78,3 odstotka), Lanxessa (69,6 odstotka) in Deutsche Lufthanse (56,6 odstotka), levji delež k odlični rast indeksa pa so prispevali predvsem težkokategorniki po uteži, predvsem Bayer, SAP in BASF.

Krepki rasti navkljub trenutno vrednotenje indeksa po kazalniku P/E za letošnje leto znaša 11,3, kar nikakor ne kaže na precenjenost, seveda pa ne smemo pozabiti na morebiten padec korporativnih dobičkov v primeru poslabšanja svetovne gospodarske situacije, kar vrednost kazalnika lahko hitro spremeni. Na ravni globalnega indeksa so bili lahko najbolj zadovoljni s 192,5-odstotnim donosom delničarji gradbene družbe PulteGroup, ki je živ dokaz, da je gradbeni sektor v ZDA v polnem razmahu. Tudi nam dobro znana KBC je pridobila 168 odstotkov, visoko pa najdemo še delnice Sprint Nextela (skok je posledica prevzemne ponudbe) in proizvajalca bele tehnike Whirlpool, ki je letos pridobila 115,3 odstotka. Popotniške delnice Expedie so pridobile 111 odstotkov, z odlično drugo polovico leta pa so se na 6. mesto zavihtele delnice Bank of America. Nekaj borznega optimizma je v zadnjih mesecih posijalo tudi v Ljubljani, kjer delnice glavnih delniških družb beležijo odlične donose, indeks SBITOP se je tako po slabem začetku leta le izmazal iz rdečih številk in letos beleži 6,2 odstotka rasti.

Med gibanji posameznih delnic znotraj indeksa je prihajalo do velikih razlik, saj so tiste Zavarovalnice Triglav, Petrola in Telekoma beležile odlične donose, delnice Krke so nekoliko izgubile, vsekakor pa z letom ne morejo biti zadovoljni delničarji Gorenja, Mercatorja, še posebej pa ne Nove KBM. Slab zaključek leta beleži zlato, ki se je včeraj še posebej slabo odzvalo na objavo o gospodarski rasti v ZDA za tretji kvartal, unča je bila tako na dnevni ravni hitro lažja za 30 dolarjev, cena pa se je ustalila na okoli 1.640 dolarjev.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo