Sob 6 Aug 2016

Davčna reforma v Indiji

V Indiji se končno nekaj premika glede težko pričakovanih reform. Možno je, da bodo v naslednjem letu dobili enoten davek na promet z dobrinami in storitvami.

Trenutno imajo v Indiji uveden davek na dodano vrednost, poleg tega pa je promet z dobrinami in storitvami obdavčen še s precej drugimi davščinami, predvsem trošarinami. Zvezne države imajo možnost, da na promet z dobrinami in storitvami uvedejo tudi svoje davke. Celoten sistem je precej nepregleden, saj so davki in davčne stopnje v različnih delih Indije različni. To omejuje trgovino med indijskimi zveznimi državami in zavira naložbe, zaradi česar trpi gospodarska rast.

Ena od predvolilnih obljub trenutnega predsednika vlade je bila, da bo izvedel davčno reformo, ki bo poenotila davčne stopnje pri prometu z dobrinami in storitvami in omogočila, da Indija končno postane enoten trg.

V začetku je bil predlog davčne reforme sprejet s precej neodobravanja, saj bi enoten davek zmanjšal davčno avtonomijo posameznih zveznih držav. Predlog zakona o uvedbi enotnega davka na promet z dobrinami in storitvami je bil že prej sprejet v spodnjem domu indijskega parlamenta, kjer ima vladajoča stranka večino. V sredo zvečer pa je bil predlog sprejet tudi v zgornjem domu, kjer vladajoča stranka sicer nima večine, vendar so o tej reformi očitno dosegli soglasje.  

Po sprejetju zakona o uvedbi davka na dobrine in storitve ta davek še ni uveden. Potrjen bo šele, ko ga potrdi večina zveznih indijskih držav. Nekatere bodo z novim davkom precej izgubile in pričakovati je, da sprejemanje ne bo potekalo gladko. Sledila bodo tudi pogajanja o višini davčne stopnje, ki še ni določena. Če ga bo večina zveznih držav potrdila, je pričakovati, da bo davek uveden v prvi polovici naslednjega leta.

Enoten davek na dobrine in storitve je ena od treh ključnih reform, ki jih indijsko gospodarstvo potrebuje za dolgoročni razvoj. Drugi dve pomembni reformi sta reforma delovnega prava in zemljiška reforma. Trenutno ni videti bistvenih premikov glede omenjenih reform, saj je nasprotovanje tovrstnim reformam precejšnje.  

Indijski borzni indeks SENSEX je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta zrasel za 7,4 odstotka, merjeno v lokalni valuti. Zaradi depreciacije domače valute, indijske rupije, proti evru, je donos omenjenega borznega indeksa v prvih sedmih mesecih letošnjega leta merjeno v evrih 3,7 odstoten.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 12, 6. 8. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi