Čet 22 Maj 2008

Črno zlato na rekordnih nivojih

Črno zlato na rekordnih nivojih

Minuli teden je na kapitalskih trgih minil v znamenju rekordne cene nafte, ki je prebila magično mejo 135 USD za sodček. Rast je predvsem posledica nepričakovanega padca v ameriških zalogah, zaskrbljenosti zaradi nezadostnega obsega ponudb ter posledično dviga prognoz ameriških bank o gibanju cene nafte v prihodnje. Prvi mož naftnega kartela OPEC je nedavno ponovno izjavil, da kartel, ki načrpa preko 40 % svetovne nafte, ne bo povečal količine načrpane nafte pred naslednjim zasedanjem, ki bo meseca septembra. Tako se je cena surove nafte z dobavo čez en mesec v obdobju enega leta več kot podvojila, v letošnjem letu pan se je povzpela že za 35%, kar na letni ravni pomeni vrtoglavih 116 %. Približno pol leta stare takrat po mnenju večine pretirano pesimistične napovedi o ceni okrog 150 USD za sodček konec leta 2008 s strani norveških politikov in nedavno podane prognoze o nivoju 150-200 USD s strani Goldman Sachsa se ne zdijo več daleč. Rekordne cene črnega zlata, drugih energentov in surovin se bodo prej ko slej pokazale v poslovanju podjetij, torej v nižjih dobičkih podjetij.

Sredi tedna sta bila objavljena tudi zapisnika z zadnjega zasedanja angleške in ameriške centralne banke. Zvezne rezerve, ki so konec aprila zmanjšale ključno obrestno mero na 2 odstotka, so po pričakovanjih objavile, da je cikel sedmih zaporednih znižanj ključne obrestne mere za dolarsko zadolževanje pri koncu in da bodo pozorno spremljali naraščajočo inflacijo. Terminske pogodbe na obrestne mere na Chicago Board of Trade kažejo skoraj 90 % verjetnost, da bodo Zvezne rezerve na naslednjem sestanku 25. junija pustile obrestno mero nespremenjeno in že skoraj 40 % verjetnost, da jo bodo do konca leta dvignili za četrtinko odstotne točke. Do konca leta naj bi namreč vendarle prišlo do gospodarskega okrevanja, h čemer naj bi prispevala dosedanja monetarna politika, napovedane davčne olajšave, rekorden izvoz ter umiritev razmer na nepremičninskem trgu. Trenutno pa se gospodarska upočasnitev nadaljuje; tudi centralni bankirji so znižali oceno gospodarske rasti za skoraj odstotno točko. Posledično so upadli tako delniški kot tudi dolžniški trgi. Ameriški zakladni papirji so sicer v letošnjem letu dosegli v povprečju 2,7 odstotno donosnost (merjeno v USD), evropski pa 1,4 odstotka (merjeno v EUR). Po pričakovanjih so najbolj zrasli papirji srednjih in daljših ročnosti (5-10 let).

Zapisnik sestanka angleških centralnih bankirjev pa je pokazal, da so skoraj soglasno sprejeli odločitev o zadržanju obrestne mere pri 5 odstotkih. Znižanje ključne obrestne mere bi pomenilo nevarnost za dodatno povečanje inflacijskih pritiskov, slednja je v aprilu dosegla 3 %. Kaže, da je Anglija na pragu stagflacije – upočasnjevanje gospodarske rasti in povišana stopnja inflacije.

Kaj pa kontinentalna Evropa? Po objavi pozitivnega podatka o indeksu IFOn v Nemčiji, ki ocenjuje podjetniško klimo, je ponovno narasla vrednost EURa glede na USD. Nedavno objavljeni podatki o rasti BDP v prvem četrtletju leta (2,2%) kažejo na to, da največje evropsko gospodarstvo ne doživlja takšnega gospodarskega zastoja, kot so ga napovedovali nekateri makroekonomisti in zagovarjajo dosedanje poteze Evropske centralne banke. Ta vztraja pri nespremenjeni obrestni politiki od lanskega junija. Glede na njihov primarni cilj, ki je stabilnost cen, se tako pričakovanja o zmanjšanju ključne obrestne mere v letošnjem letu vse bolj zmanjšujejo.

Avtorica: mag. Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt