Sre 9 Jul 2008

Črno-bela slika

V preteklih dneh se je začelo obdobje objav za drugo četrtletje letošnjega poslovnega leta. Zaenkrat je poročalo le 24 podjetij v ameriškem borznem indeksu S&P 500, torej manj kot 5 odstotkov vseh.

Naj osvežimo spomin - mediana rasti dobička na delnico v zadnjem četrtletju leta 2007 je znašala solidnih 9,6 odstotkov, kar pomeni, da smo po nekaj letih prekinili trend izjemnih večštevilčnih stopenj rasti dobičkov na delnico. Trend je bil podoben v prvem četrtletju letošnjega leta, saj znaša omenjena srednja vrednost 9,0 odstotka. Opozoriti je potrebno, da ta številka prikazuje mediano vseh vrednosti in ne povprečja. Če bi za primerjavo vzeli recimo celoten obseg čistega dobička vseh podjetij, bi ugotovili, da je ta glede na primerljivo obdobje lani občutno nižji. Trenutno se po do sedaj znanih podatkih obeta še eno zelo podobno uspešno četrtletje, saj znaša trenutna stopnja rasti dobičkov na delnico glede na primerljivo obdobje lani 10,8 odstotka.

Na začetku kar optimistično …

Število pozitivnih presenečenj pri objavah spet prekaša število negativnih presenečenj, in sicer v razmerju 3,2 proti 1, kar je v skladu s preteklimi številkami. Mediana preseganja napovedanega dobička s strani analitikov znaša 3,7 odstotka, kar je celo nekoliko višja številka kot v prejšnjih četrtletjih, ko je znašala okoli 3 odstotke. V nadaljevanju si pobližje poglejmo poslovanje podjetij v posameznih sektorjih.

Solidno v sektorjih informacijske tehnologije in osnovnih potrošnih dobrin …

Trenutno najvišje mesto na lestvici zaseda sektor informacijske tehnologije, kjer je zaenkrat svojo uspešnost predstavilo 6 podjetij. Od teh jih je kar 5 preseglo napovedi analitikov, eno pa je poslovalo po pričakovanjih. Rast dobička na delnico je znašala v drugem četrtletju kar 25 odstotkov s povprečnim preseganjem napovedi kar za 4,8 odstotne točke. Solidno se je odrezal tudi sektor osnovnih potrošnih dobrin, kjer je znaša mediana rasti dobička na delnico 12,8 odstotka, pri čemer se ponaša zgolj z nevtralnim razmerjem med pozitivnimi in negativnimi presenečenji. Podobno velja za povprečno preseganje napovedi analitikov, saj je bila mediana napovedi prav taka kot dejansko objavljeni rezultati.

… solidno v sektorju potrošnih dobrin in slabo pri financah

Na repu razpredelnice najdemo po pričakovanjih sektor financ, ki še naprej preseneča predvsem s slabimi oziroma kar katastrofalnimi objavami. Na drugi strani pa se sektor potrošnih dobrin zaenkrat še uspeva ohranjati nad vodo. Tako dosegajo podjetja povprečno rast dobička na delnico v višini desetih odstotkov, kar v povprečju pomeni štiriodstotno preseganje napovedi analitikov. Zaenkrat pa v vzorcu sedmih podjetij močno prevladujejo tista, ki so pozitivno presenetila z objavo, in sicer kar v razmerju 6 proti 1.

Finance v velikih težavah

Med financami beležimo kar 40-odstotno znižanje povprečnega dobička na delnico. Kljub tako slabim rezultatom pa podjetja še vedno ne zmorejo dosegati rezultatov kot jih ocenjujejo analitiki, zato znaša povprečno negativno presenečenje ob objavi 3 odstotke.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več