Pon 23 Mar 2020

Centralne banke so se podale v reševalno akcijo

Ameriška in evropska centralna banka bosta z odkupovanjem obveznic zagotavljali likvidnost.

Če bi se posameznik po kakem mesecu dopustovanja vrnil od nekod, kjer ni hitrega dostopa do internet ali medijev, v svoj domači kraj, kot je Slovenija, verjetno skoraj ne bi mogel verjeti, kaj se je zgodilo.

Podobna situacija bi doletela posameznika, ki bi šele po kakšnem mesecu dni spet preveril dogajanja na borzah. Upravičeno bi se vprašal, kako je mogoče, da se realno življenje in stanje na borzah tako hitro spremeni. Pravzaprav je slednje manjše presenečenje kot prvo, saj smo za kapitalske trge vajeni, da se hitro odzovejo na ekonomske indikatorje in povečana tveganja, medtem ko hitrih sprememb življenjskega ritma nismo vajeni.

Toda, kaj zdaj? Strah pred recesijo in izgubo premoženja vlagatelje psihološko sili v varnejše trge, kot so denarni in obvezniški. Te odločitve se lahko izkažejo za odlične, vendar zahtevajo strpnost, matematiko, pogum in seveda tudi srečo za prave trenutke. V času nastajanja recesije so se v zgodovini kot naložbena opcija vedno dobro izkazale delnice, vendar je največja umetnost to dočakati.

Glede na to, da zdaj vsaj evropski kazalniki kažejo na to, da smo z eno nogo že v recesiji, je to signal, v katerem je kot o dolgoročni naložbi primarno treba prej razmišljati o delniških naložbah kot o obvezniških ali denarnih.
To pa še ne pomeni, da so obvezniške naložbe nezanimive. Denimo recesijsko stanje prej ali slej povzroči strese tudi na obvezniških trgih, čemur smo bili priča prav v zadnjih dveh tednih. Korekcije tečajev obveznic predvsem zaradi povišanega likvidnostnega in kreditnega pribitka za sabo prinese tudi višjo zahtevano donosnost, ki pa je za manj tvegane vlagatelje lahko že dovolj zanimiva.

Pri evropskih klasičnih podjetniških obveznicah se je zahtevana donosnost že vrnila nad en odstotek, pri čemer se ta odstotek pri obveznicah nizkih bonitetnih razredov (osem odstotkov) trenutno lahko že primerja z dolgoletno povprečno donosnostjo evropskih delniških indeksov.

Vendar so, močno korekcijo v zadnjih dveh tednih doživeli tudi obvezniški trgi. Potem ko je v ZDA začelo primanjkovati likvidnosti tudi na dolgem delu krivulje donosnosti, ne samo na kratkem delu, se je FED enostavno odločil, da obrestno mero spet zniža na nič in v celoti ponovno sproži program QE, četrtega v vrsti, in sicer v vrednosti 700 milijard dolarjev.

Teden pozneje je zasedala že Evropska centralna banka (ECB), ki pa je v nasprotju s FED nekoliko razočarala. ECB je predstavila novi program TLTRO za ugodnejše ciljno financiranje podjetij prek bank. Razočaranje je sledilo zato, ker je bil programu QE dodeljen omejen znesek v kratkem časovnem okviru (120 milijard evrov do konca leta).

Vendar, da je bilo razočaranje še večje, je Lagardova v nekem odgovoru na novinarsko vprašanje celo omenila, »da ECB ni tu zato, da bi zniževala kreditne razmike v donosnosti obveznic«. Kapital ni vajen takih besed in se je seveda ustrašil ter se začel umikat iz državnih obveznic. Najbolj so bile tepene periferne državne obveznice na čelu z Italijo, kar je trajalo tako dolgo, da se je kreditni pribitek Italije spet znašel tam, kjer je bil že leta 2018. To pa je bil očitno opozorilni signal za Lagardovo, da je vendar le stopila v reševalno akcijo in prejšnji teden spet sprožila program QE v vrednosti 750 milijard evrov. Verjamem, da bo še kakšen podoben ukrep sledil še pri kakšni centralni banki.

Avtor: Aleš Čačovič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, 23. 3. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS januar 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi